Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem
W pierwszym dniu kalendarzowej jesieni, zaczynam jesień również na swoim blogu, przepisem na pyszną, aromatyczną, ciekawą w smaku - zupę z dyni.
Zamiast dodatku curry, jak do większości serwowanych zup z dyni, swój krem doprawiłam, sokiem i skórą z pomarańczy oraz tymiankiem.
Bardzo przyjemna odmiana dla kubków smakowych:)
Źródło inspiracjiLisia-kawiarenka.
Polecam serdecznie!
Składniki:
- 400-500g dyni
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 0.7ml rosołu ( u mnie mięsno- warzywny)
- 0.4 łyżeczki suszonego tymianku
- sok z 0.5 pomarańczy
- skórka z 0.5 pomarańczy
- 0.4 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
Dynię obrać, pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
Na łyżce masła podsmażyć dynię i cebulę (im mocniej przypieczona tym więcej smaku będzie miała zupa).
Podpieczoną dynię z cebulą zalać rosołem.
Gotować do miękkości ok. 20-30 minut.
W trakcie gotowania dodać sok z pomarańcza, skórkę i tymianek.
Pod sam koniec dolać mleko i zagotować.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem