Wiosenny chleb z ziołami

Wiosenny chleb z ziołami

Zdjęcie - Wiosenny chleb z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty!

Ostatnio coraz częściej rozmyślam o wiośnie. Tęsknie za słonecznymi, długimi dniami, lasami i łąkami pełnymi zieleni. Wyczekuję także wiosennych nowalijek, w postaci pierwszych, młodych warzyw.

W trakcie tęsknoty za wiosną, upiekłam prosty chleb pszenny z ziołami. Użyłam ziół w postaci świeżego koperku, pietruszki, kolendry i bazylii. Można je jednak zmieniać dowolnie lub zamiast ziół wybrać przyprawy np. suszony majeranek.

Wiosenny chleb z ziołami

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • garść świeżych ziół (np. koperek, pietruszka, kolendra, bazylia, rozmaryn)
  • 2 łyżki świeżo mielonego zielonego pieprzu
  1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. W suchych składnikach robimy wgłębienie i powoli wlewamy letnią wodę (o temperaturze ok. 32-35 stopni) cały czas zagniatając. Ciasto wyrabiamy ręcznie (na blacie podsypanym mąką) lub za pomocą miksera przez 8 minut.
  2. Świeże zioła płuczemy zimną woda, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do zagniecionego ciasta, razem z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i wyrabiamy jeszcze przez 2-3 minuty. Ciasto chlebowe przekładamy do misy oprószonej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ciasto wyrośnie, zajmie to ok. godziny.
  3. Ponownie wyrabiamy przez 2 minuty ciasto, po czym formujemy w podłużny chleb (o kształcie ciabatty). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  4. Bierzemy do ręki ostry nóż i na środku robimy nacięcie o głębokości centymetra, przez całą długość chleba. Obsypujemy szczyptą mąki, odrobiną świeżo mielonego pieprzu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30-35 minut, w temperaturze 220 stopni.

Kategorie przepisów