Wiosenne bułeczki z twarożkiem i ze szczypiorkiem

Wiosenne bułeczki z twarożkiem i ze szczypiorkiem

Zdjęcie - Wiosenne bułeczki z twarożkiem i ze szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie da się ukryć, że nadeszła prawdziwa wiosna. Czasem płata nam figla i trzeba na nowo wyjmować zimową kurtkę, ale na szczęście takie dni przychodzą coraz rzadziej. Wszystko wokoło zaczyna się zielenić, aż przyjemnie patrzeć. Zielenieje też moja kuchnia, w której pojawia się coraz więcej świeżych ziól, które bez wyrzutów sumienia garściami dodaję do pieczywa.

Na pierwszy ogień idą wiosenne bułeczki. Idealnie delikatne dzięki twarożkowi, oraz lekko ostro-ziołowe dzięki użyciu sporej porcji świeżego, młodego szczypiorku.

Wiosna, wiosna, wiosna ah to ty!

Wiosenne bułeczki z twarożkiem i ze szczypiorkiem Autor: Tosia i Sliwka

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g twarogu
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • ok. 275 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- makę, drożdże, sól, twaróg i szczypiorek.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.
  4. Zagniataj jeszcze kilka minut od osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
  5. Wsadź ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
  6. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na blat, uformuj rulon i pokrój go na 6 równych części.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Uformuj z każdej cześci okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na 30 minut.
  9. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut aż zbrązowieją.
  10. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe.

#version#

Kategorie przepisów