Wiosenne bułeczki z twarożkiem i ze szczypiorkiem
Nie da się ukryć, że nadeszła prawdziwa wiosna. Czasem płata nam figla i trzeba na nowo wyjmować zimową kurtkę, ale na szczęście takie dni przychodzą coraz rzadziej. Wszystko wokoło zaczyna się zielenić, aż przyjemnie patrzeć. Zielenieje też moja kuchnia, w której pojawia się coraz więcej świeżych ziól, które bez wyrzutów sumienia garściami dodaję do pieczywa.
Na pierwszy ogień idą wiosenne bułeczki. Idealnie delikatne dzięki twarożkowi, oraz lekko ostro-ziołowe dzięki użyciu sporej porcji świeżego, młodego szczypiorku.
Wiosna, wiosna, wiosna ah to ty!
Wiosenne bułeczki z twarożkiem i ze szczypiorkiem Autor: Tosia i Sliwka Składniki- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g twarogu
- pół pęczka świeżego szczypiorku
- ok. 275 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- makę, drożdże, sól, twaróg i szczypiorek.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
- Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.
- Zagniataj jeszcze kilka minut od osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
- Wsadź ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na blat, uformuj rulon i pokrój go na 6 równych części.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Uformuj z każdej cześci okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na 30 minut.
- Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut aż zbrązowieją.
- Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe.