Wiosenna zupa z ryżem i warzywami

Wiosenna zupa z ryżem i warzywami

Klasyczna, pożywna, tradycyjna zupa z ryżem i warzywami, które wiosną dostaniesz w każdym warzywniaku. Do zup, możesz użyć warzyw nieidealnych, w nieco niższej cenie, lub tych zalegających na półce w lodówce. Zupę z wiosennych warzyw z ryżem przygotowałam w większym garnku, na lekkim rosole drobiowym. Polecam serdecznie 🙂

Zdjęcie - Wiosenna zupa z ryżem i warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na wiosenną zupę z ryżem i warzywami:

  • 2 -2, 5 litra wody
  • mała golonka z indyka
  • 2 małe marchewki
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 kalarepka
  • 1/2 małego kalafiora
  •  kawałek młodej kapusty
  • 100 g ryżu białego lub brązowego
  • garść świeżo posiekanej pietruszki, koperku lub pędów cebuli
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wiosenną zupę z ryżem i warzywami?

W garnku zagotuj wodę z kawałkiem indyka, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe. Od zagotowania, gotuj na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Kapustę posiekaj.

Do wywaru dodaj marchewkę, kalarepę i ziemniaki, gotuj około 10 minut. Dodaj opłukany i osączony ryż, gotuj kolejne 10 minut. Dodaj kapustę, kalafior i majeranek, gotuj kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki.

Na koniec dodaj śmietankę, jeżeli używasz i dopraw zupę do smaku. Na talerzu posyp zupę świeżo siekaną pietruszką, koperkiem lub pędami cebuli. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Wiosenna zupa z ryżem i warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów