Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Zdjęcie - Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 3 Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także do naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci!

Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min 

Ingredients

  1. 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 100 g świeżych liści szpinaku
  3. 500 ml domowego bulionu warzywnego *
  4. 300 g ziemniaków
  5. 2 szalotki
  6. 2 łyżki masła klarowanego
  7. 1 łyżeczka soku z cytryny
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  9. pieprz biały
  10. sól

Dodatkowo

  1. 3 łyżki płatków migdałów

Instructions

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
  2. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.
  3. * można użyć bulionu mięsnego

Notes

  1. - nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
  2. - do zupy można użyć mrożonego szpinaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa z topinamburem i czosnkiem niedźwiedzim
1

Zupa z topinamburem i czosnkie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa – krem z brokuła

Zupa – krem z brokuła

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry
1

Zupa z porów, selera naciowego…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa z fasoli Mung

Zupa z fasoli Mung

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa krem brokułowo - jarmużowa
3

Zupa krem brokułowo - jarmużow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa z jarmużem i kaszą jaglaną
1

Zupa z jarmużem i kaszą jaglan…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka