Wietnamskie zielone gofry
Pandan to azjatycka roślina, która służy do aromatyzowania i barwienia potraw. W kuchni wietnamskiej stosuje się ją (lub gotowy ekstrakt z niej) np. do bánh kẹp lá dứa - gofrów kokosowo-pandanowych. Przepis jest bardzo prosty, ale genialny ;)
Gofry kokosowo-pandanowe
- 1 jajko
- 240ml mleka kokosowego
(użyłam light)
- 1/2 łyżeczki esencji pandanowej*
- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g wiórków kokosowych
- 70g erytrolu**
- 2 łyżki (17g) skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1) Jajko ubić za pomocą miksera, aż będzie puszyste (ok. 30 sekund).
2) Dodać mleko kokosowe i esencję pandanową.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe, erytrol, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.
4) Wsypać do mokrych składników, zmiksować (jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać 3 łyżki wody) i odstawić na 15 minut.
6) Maksymalnie rozgrzać gofrownicę, nakładać porcje ciasta i piec każdą przez ok. 6 minut.
*można ewentualnie zastąpić 1 łyżeczką esencji waniliowej
** można użyć cukru, ale lepiej trochę mniej niż 70g
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 220 kcal