Wietnamskie zielone gofry

Zdjęcie - Wietnamskie zielone gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pandan to azjatycka roślina, która służy do aromatyzowania i barwienia potraw. W kuchni wietnamskiej stosuje się ją (lub gotowy ekstrakt z niej) np. do bánh kẹp lá dứa - gofrów kokosowo-pandanowych. Przepis jest bardzo prosty, ale genialny ;)

Gofry kokosowo-pandanowe

- 1 jajko
- 240ml mleka kokosowego
(użyłam light)
- 1/2 łyżeczki esencji pandanowej*
- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g wiórków kokosowych
- 70g erytrolu**
- 2 łyżki (17g) skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

1) Jajko ubić za pomocą miksera, aż będzie puszyste (ok. 30 sekund).
2) Dodać mleko kokosowe i esencję pandanową.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe, erytrol, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.
4) Wsypać do mokrych składników, zmiksować (jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać 3 łyżki wody) i odstawić na 15 minut.
6) Maksymalnie rozgrzać gofrownicę, nakładać porcje ciasta i piec każdą przez ok. 6 minut.

*można ewentualnie zastąpić 1 łyżeczką esencji waniliowej
** można użyć cukru, ale lepiej trochę mniej niż 70g

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 220 kcal

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki

Bananowe placuszki z kaszy manny
2

Bananowe placuszki z kaszy man…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciastka potrójnie czekoladowe
2

Ciastka potrójnie czekoladowe

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe
2

Łatwe ciasto czekoladowo-orzec…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty