Wietnamskie zielone gofry

Zdjęcie - Wietnamskie zielone gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pandan to azjatycka roślina, która służy do aromatyzowania i barwienia potraw. W kuchni wietnamskiej stosuje się ją (lub gotowy ekstrakt z niej) np. do bánh kẹp lá dứa - gofrów kokosowo-pandanowych. Przepis jest bardzo prosty, ale genialny ;)

Gofry kokosowo-pandanowe

- 1 jajko
- 240ml mleka kokosowego
(użyłam light)
- 1/2 łyżeczki esencji pandanowej*
- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g wiórków kokosowych
- 70g erytrolu**
- 2 łyżki (17g) skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

1) Jajko ubić za pomocą miksera, aż będzie puszyste (ok. 30 sekund).
2) Dodać mleko kokosowe i esencję pandanową.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe, erytrol, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.
4) Wsypać do mokrych składników, zmiksować (jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać 3 łyżki wody) i odstawić na 15 minut.
6) Maksymalnie rozgrzać gofrownicę, nakładać porcje ciasta i piec każdą przez ok. 6 minut.

*można ewentualnie zastąpić 1 łyżeczką esencji waniliowej
** można użyć cukru, ale lepiej trochę mniej niż 70g

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 220 kcal

Przepisy z tych kategorii

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square

Ryba z sosie curry – szybki obiad
1

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami
1

Pączki kokosowe Rafaello z kre…

food² food²
Food Square

Malinowy torcik walentynkowy- krok po kroku

Malinowy torcik walentynkowy-…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Faworki na piwie
1

Faworki na piwie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka owsiane – szybkie i smaczne
1

Ciasteczka owsiane – szybkie i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Waniliowe muffinki z borówkami
1

Waniliowe muffinki z borówkami

figmara figmara
figowe smaki

Churros
2

Churros

Beti Beti
kruche babeczki