Wietnamski ryż kleisty z dodatkami
Wietnamski ryż kleisty z dodatkami to chyba najbardziej uzależniające danie, jakie tylko można sobie wyobrazić. Składniki mogą być różnorodne, ale najważniejszy jest dobrej jakości ryż. Zwykle przygotowuję wersję jak na zdjęciu, ale oczywiście nie wszystkie dodatki są obowiązkowe, chociaż tworzą ciekawe połączenie różnych konsystencji i smaków.
Wietnamski ryż kleisty z dodatkami
- po ok. 50g ryżu kleistego na porcję
- omlet pokrojony w paski
- wietnamska mielonka cynamonowa chả quế
- suszona wieprzowina w nitkach ruốc
- suszone krewetki, namoczone w wodzie i podsmażone
- świeża kolendra
- szczypiorek
- czerwona papryczka chili
- prażona cebulka
- wietnamski sos chili lub sriracha
- maggi
- świeżo mielony pieprz
1) Ryż ugotować w parowniku bambusowym lub garnku do ryżu.
2) Podawać z ulubionymi dodatkami, oprócz wykorzystanych przeze mnie może to być też wietnamski pasztet pâté, mielonka chả lụa, kiełbasa lạp xưởng, przepiórcze jajka, sos sojowy, olej szczypiorkowy.
Inspiracja stąd.