Wieprzowina z ryżem po brazylijsku
W poszukiwaniu ciekawych przepisów do nowej akcji Ireny i Andrzeja sięgnęłam do jednej z moich ulubionych książek autorstwa Jenni Fleetwod Jeden garnek-wiele potraw. Znalazłam tam już nie jeden pyszny przepis i tym razem też się nie zawiodłam. Wieprzowina z ryżem może nie brzmi jakoś szumnie no bo ryż i mięs to znowu nie taki dziwny duet. Ale tajemnica smaku tej potrawy tkwi w przyprawach, głównie w jałowcu i goździkach, które bardzo mi tu pasują i w śmietance, która przeniknęła ryż podczas zapiekania. Danie to jest moją pierwszą propozycją do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.
Składniki:
- 50 dag polędwiczek wieprzowych pokrojonych w paseczki lub kostkę
- 4 łyżki oleju roslinnego
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy
- 1 strąk zielonej papryki pokrojonej w kawałki (ja dałam czerwoną)
- 2 szklanki wywaru z kurczaka
- 20 dag długoziarnistego ryżu
- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
- 1,5 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Składniki na marynatę:
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 średnia cebula, posiekana
- 4 jagody jałowca lekko rozgniecione (dałam 6)
- 3 goździki
- 1 strąk czerwonej chili lub pół łyżeczki chili w proszku
W salaterce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojone paski mięsa i po wymieszaniu odstawić na 4 godziny. Kilka razy zamieszać podczas marynowania. Łyżką cedzakową wyjąć mięso i odłożyć na talerz. Marynatę przecedzić przez sito i zachować.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć paski mięsa i obsmażyć je ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Powinny się ładnie zrumienić. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową.
Włożyć na patelnie posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać kawałki papryki i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.Włożyć z powrotem podsmażone mięso. Wlać marynatę i wywar. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić potrawę na małym ogniu przez 10 minut. Mięso powinno być miękkie.
Ugotować ryż al dente. W wysmarowanym naczyniu żarodopornym ułożyć warstwę ryżu. Na ryżu ułożyć warzywa i mięso wyjęte z sosu. Przykryć warstwą ryżu.
Do sosu, w którym dusiło się mięso, wlać śmietankę, wsypać 2 łyżki parmezanu, kurkumę i wymieszać. Polać takim sosem warstwę ryżu w żaroodpornym naczyniu. Posypać resztą parmezanu. Przykryć naczynie folią i zapiekać przez 20 minut. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka, lekko zrumieniona.
Smacznego:)