Wieprzowina w sosie sherry z pieczarkami
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Wykwintne danie, które śmiało można podać gościom. Aromatyczne, bogate w smak i bardzo dobre. Główne składniki, które tu rządzą to pieczarki, por i sherry. Doskonała kompozycja, nie tylko dla smakoszy tego trunku.
Składniki- szynka wieprzowa - 500 g
- por - mały kawałek
- pieczarki - 200 g
- sherry - 1 szklanka
- oliwa
- estragon - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona papryka - 1/2 łyżeczki
Mięso pokroić w cienkie plastry. Obtoczyć w mieszance soli, mielonej papryki i pieprzu. Na patelni rozgrzać oliwę. Układać mięso i smażyć kilka minut z każdej strony. Wlać sherry i ok. 2 szklanek wody, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok. 50 min. Kiedy mięso jest już miękie dodać pokrojone pory i pieczarki i dusic ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Pod sam koniec duszenia dodac estragon. Podawać z ziemniakami.
Smacznego:)