Wieprzowina w sosie estragonowym
- Wynik: 100
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 1h 30 min
Danie idealne. Kruche mięso, aromatyczny sos, do tego bez większego nakładu pracy. O takim obiedzie można pomarzyć w ciągu zabieganego tygodnia ale jest jak najbardziej wykonalne. Istotą tego dania jest dodatek wina i estragonu, można użyć suszonego ale należy pamiętać, żeby dodać go pod sam koniec duszenia, wtedy nie straci aromatu.
Składniki- łopatka wieprzowa - 500 g
- cebula - 1 szt.
- wino - 200 ml
- śmietanka - 100 ml
- estragon - 1 łyżka
- sól - do smaku
- mielona papryka - 1/2 łyżeczki
- olej
- czosnek - 2 ząbki
Umyte mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w mielonej papryce i soli. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, zrumienić mięso. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć. Dodać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godź. Gdy mięso jest już miękkie i kruche wlać śmietankę i wsypać estragon. Przyprawić do smaku solą, ew. pieprzem lub mieloną papryką i dusić jeszcze chwilę, aż śmietanka zgęstnieje. Podawać z ziemniakami.
Smacznego:)