Wieprzowina w sosie estragonowym

Wieprzowina w sosie estragonowym
Zdjęcie - Wieprzowina w sosie estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 100
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 1h 30 min

Danie idealne. Kruche mięso, aromatyczny sos, do tego bez większego nakładu pracy. O takim obiedzie można pomarzyć w ciągu zabieganego tygodnia ale jest jak najbardziej wykonalne. Istotą tego dania jest dodatek wina i  estragonu, można użyć suszonego ale należy pamiętać, żeby dodać go pod sam koniec duszenia, wtedy nie straci aromatu.

Składniki Instrukcje

Umyte mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w mielonej papryce i soli. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, zrumienić mięso. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć. Dodać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godź. Gdy mięso jest już miękkie i  kruche wlać śmietankę i wsypać estragon. Przyprawić do smaku solą, ew. pieprzem lub mieloną papryką i dusić jeszcze chwilę, aż śmietanka zgęstnieje. Podawać z ziemniakami.

Smacznego:)

Zdjęcie - Wieprzowina w sosie estragonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów