Wielkanocny żur z białą kiełbasą
Nie ma świąt Wielkanocnych bez żurku , o to mój żurek taki jaki robię w każde święta. Na zakwasie z podsmażoną białą kiełbasą i majerankiem .
Wielkanocny żur z białą kiełbasą
Składniki:
500g zakwasu na żur
2 litry bulionu
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 kg białej kiełbasy
2 cebule
2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka chrzanu
2 łyżki masła klarowanego
Bulion zagotowujemy. Wlewamy zakwas , gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok 0,5 cm . Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % .
Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.