Wielkanocne tartaletki z jajkami i tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów

Wielkanocne tartaletki z jajkami i tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów
Zdjęcie - Wielkanocne tartaletki z jajkami i tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nadchodzi Wielkanoc i choć nie należy do moich ulubionych świąt, na szczęście zawsze przynosi ze sobą wiosnę i nowe kulinarne wyzwania. Prawdę mówiąc, ostatnio jestem trochę roztargniona i pogubiłam się nawet kiedy zaczynają się świąteczne ferie, nie mówiąc już o jakimkolwiek harmonogramie przygotowań dań wielkanocnych. Dobrze, że trochę czasu jeszcze przede mną. Oczywistym wielkanocnym wyborem są jajka, ale dzisiaj w trochę nieoczywistej odsłonie. Szczególnie smakuje mi tapenada (może w niezbyt klasycznej formie) schowana pod białkiem i żółtkiem. Świetnie sprawdzi się też jako pasta do innych zakąsek.
Poza kilkoma propozycjami, które już pojawiły się i będą się pojawiać w ciągu najbliższych dni przedświątecznych, zachęcamy też do spróbowania pomysłów zeszłorocznych: - Serników - Pasztetu z suszonymi pomidorami - Wielkanocnej drożdżówki - Domowego chrzanu i ćwikły
Wielkanocne tartaletki z jajkami i tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów (4 formy po 12cm średnicy)
- 150g mąki
- 75g zimnego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

Tapenada:
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 10 czarnych oliwek
- garść bazylii
- sól
- pieprz
- kilka kropli tabasco

- 4 jajka
- świeża kolendra

Zagnieć w misce/na blacie ze sobą mąkę, zimne masło pokrojone na małe kawałki, pół łyżeczki soli, cukier, żółtko i łyżkę wody. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki na ok. pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki i starannie obłóż nim wnętrze foremek, dociskając do każdego brzegu. Gdy foremki są już obłożone ciastem, na całej długości zrób dziurki widelcem (aby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia). Piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje.
W tym czasie przygotuj tapenadę. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, dopraw solą (uwaga! suszone pomidory mogą być już dostatecznie słone), pieprzem i tabasco.
Wyjmij upieczone tartaletki. Wnętrze tartaletki posmaruj równomiernie półcentymetrową warstwą tapenady, a następnie wbij do środka jajko. Powtórz tę czynność przy każdej tartaletce, a następnie wsadź je do piekarnika na ok. 15 minut (w zależności od tego jak bardzo ścięte jajko lubisz). Po wyjęciu z piekarnika udekoruj listkami kolendry.

Śliwka

Kategorie przepisów