Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone
Najfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :)
Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.
Składniki (na ok. 12 ciastek):
Kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 całe jajko (M)
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 kropla olejku migdałowego
- szczypta soli
- 200 g sera twarogowego (zmielonego)
- 50 g białej czekolady
- 10 g masła
- 1 łyżka ajerkoniaku
- 1 łyżka cukru
- ziarenka z ¼ laski wanilii
- 1 mała puszka moreli w syropie
Gotowe kółka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzanie góra-dół). Piec przez około 10-12 minut do momentu, aż będą lekko zarumienione. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie szykujemy masę serową do wypełnienia ciastek. Do miseczki lub do naczynia do gotowania na parze - połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą (fot.3). Podgrzewać na parze, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Rozpuszczoną masę włożyć na około 15-30 minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje. Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Morele bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Będzie potrzebne tyle połówek ile wyszło nam ciastek.
Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów. Na wierzch każdego ciastka układać połówki moreli (fot.4). I gotowe! Jajka sadzone jak malowane :)
Źródło: rozowapatera.blogspot.com
drukuj przepis