Wielkanocna zupa chrzanowa
To będzie debiut na moim wielkanocnym stole, ale także na burczymiwbrzuchu! W końcu pojawił się u nas przepis na tradycyjne, staropolskie danie. Lekko pikantna, a przy tym delikatna w smaku - zupa chrzanowa. Świetnie pobudza trawienie i moim zdaniem jest mocnym rywalem dla świątecznego żurku. Niektórzy mówią, że to "udawany żurek", ale moim zdaniem epitet "udawany" zdecydowanie obraża zupę chrzanową. Jest ona niepowtarzalna w smaku i nie ma sensu jej porównywać do innej zupy. Podawać ją można w sposób tradycyjny, kojarzący się z Wielkanocą, czyli z białą kiełbasą i jajkami na twardo. Bardzo polecam!
Zupa chrzanowa
- 2 białe kiełbasy
- 100 g wędzonki (np. boczek)
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 200 g chrzanu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany 12%
- żółtko
- łyżka mąki
- majeranek
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- dodatki: gotowane ziemniaki, jajka na twardo, pietruszka
- Cebulę obieramy i kroimy na pół, obieramy ząbki czosnku, wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy kiełbasy, wędzonkę, listek laurowy, ziela angielskie oraz pieprz i zalewamy wodą (2,5 litra). Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Odcedzamy zupę i wlewamy ją z powrotem do garnka. Odkładamy ugotowaną białą kiełbasę.
- Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do gotującej się zupy i podgrzewamy przez 20 minut. Zupę ponownie odcedzamy i wlewamy do garnka. Sprawdzamy smak zupy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 2-3 łyżki suszonego majeranku rozcieramy w dłoniach i wrzucamy do zupy.
- Do śmietany wbijamy żółtko i łączymy za pomocą trzepaczki. Do masy śmietanowej wlewamy chochlę ciepłej zupy i mieszamy. Podgrzewając i mieszając zupę wlewamy powoli śmietanę, gotujemy kilka minut.
- Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojoną w plastry białą kiełbasą i ziemniakami.