Wielkanocna szynka wędzona
Jakość wędlin sprzedawanych w sklepie ma wiele do życzenia. Od ponad roku sama robię wędliny domowe, uwierzcie to nic trudno. Domowa wędlina jest lepsza i zdrowsza. Na święta wielkanocne przygotowałam różne wędzonki, które wyszły pyszne i smaczne. Dziś mam dla was przepis na wielkanocną szynkę wędzoną.
składniki
Mięso
Solanka
Parzenie
Wykonanie
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.
Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy pekosmaczek/ peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku 250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania. Przestudzony, wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy.Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki na 4-5 dniu.
Przygotowanie do wędzenia.
Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
Parzenie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 70-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wieszamy do ocieknięcia.
składniki
Mięso
- 5kg szynki
Solanka
- 300g peklosmaczku klik lub 250g peklosoli (tabela dziadka )
- pieprz czarny
- czosnek
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela anielskiego
Parzenie
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki jałowca
- kilka liści laurowych.
Wykonanie
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.
Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy pekosmaczek/ peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku 250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania. Przestudzony, wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy.Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki na 4-5 dniu.
Przygotowanie do wędzenia.
Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
Parzenie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 70-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wieszamy do ocieknięcia.