Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam jajka przepiórcze za niezwykle urocze i nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Najczęściej pojawiają się jako dodatek do żurku albo po prostu już ugotowane czekają na stole wielkanocnym aż ktoś rozbije ich delikatną skorupkę i będzie rozkoszował się ich delikatnym smakiem. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do sałatki. Stąd ta wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado.
Doskonały sos sałatkowy z awokado i mleka kokosowego będzie świetnym dodatkiem do każdej sałatkiZacznijmy jednak od sosu, bo jest przepyszny! Śmiało można go używać jako wegański majonez, bo w konsystencji właśnie go przypomina. Kremowe awokado i doskonałe, lekko kwaskowate runo kokosowe od Mleczni Bracia świetnie razem współgrają. Oczywiście możecie też użyć innego mleka roślinnego, ale to pasuje mi tutaj najbardziej.
Taki dressing sałatkowy jest idealny dla osób nietolerujących laktozy, czy kazeiny w mleku. Od kiedy zaczęłam go robić bardzo często trafia do różnych sałatek, kasz czy makaronów na zimno.
Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze – ich wartości odżywczeJaja przepiórcze, oprócz tego, że są po prostu piękne i urocze (popatrzcie tylko na ich piękną skorupkę!) są też prawdziwą bombą odżywczą – i to o wiele większą niż kurze jaja! Odpowiednik jednego jajka kurzego to 3-4 jajka przepiórcze. Te ostatnie są jednak dużo mniej alergizujące i są niezwykle bogatym źródłem wapnia, witaminy A i witamin z grupy B, a nawet witaminy D oraz masę minerałów i łatwo przyswajalnego białka. To, co odróżnia je od jaj kurzych to zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz fosforu. Te małe cuda mogą być pomocne nawet w leczeniu anemii, bo przyczyniają się do zwiększenia poziomu hemoglobiny. Warto zatem, aby na stołach świątecznych oprócz pysznych (i także bardzo wartościowych) jaj kurzych, znalazły się malutkie przepiórcze jajka.
Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokadoIlość porcji: 2
Składniki na sałatkę:
- garść rukoli, szpinaku lub roszponki
- 6-8 jajek przepiórczych
- 4-6 rzodkiewek
- szczypiorek
- 1-2 pomidory
Składniki na kokosowy dressing z awokado (wegański majonez):
- ½ awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ szklanki runa kokosowego albo innego mleka roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju (ja użyłam oleju lnianego)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka przepiórcze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na twardo 4-5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia w zimnej wodzie, obieramy i kroimy na pół.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą.
- Na talerzu układamy zieleninę, pomidory, jajka i rzodkiewki. Polewamy dressingiem i posypujemy szczypiorkiem
Macie ochotę na coś mniej tradycyjnego? W takim razie możecie wypróbować azjatycką surówkę z chrupiącymi warzywami, wodorostami i nasionami konopii.