Wielkanocna dwukolorowa babka
- 340 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ¾ szkl. oleju Kujawski 3 ziarna
- sól
- biała czekolada
- 1 łyżka śmietanki 30%
5 białek w temp. pokojowej ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach z odrobiną soli. Następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo 5 żółtek.
Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy chwilę na małych obrotach do połączenia składników i cały czas miksując, dodajemy olej. Mieszamy szybko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do formy natłuszczonej olejem. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na wierzch i wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy do suchego patyczka w temp. 180℃ ok. 45 min. Babkę polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą z odrobiną słodkiej śmietanki.