Wegeteriańskie kotlety z fasolki mung
Fasolka mung, zwana również złotą fasolką to jedna z najzdrowszych fasoli. Ma właściwości mocno oczyszczające. Posiada zdolności usuwania toksyn z organizmu. Jak wszystkie fasole jest bogatym źródłem białka, wapnia, fosforu i innych składników odżywczych.
Jest lekkostrawna i może być spożywana często. Trzeba pamiętać, że jak wszystkie fasole jest bardzo kaloryczna, choć posiada niski IG.
Wybieranie jednak jednej grupy produktów bogatych w pożyteczne składniki jest poważnym błędem, bo może spowodować niebezpieczne niedobory. Dieta powinna być różnorodna i sezonowa, bo zamiast podreperować swoje zdrowie tylko sobie zaszkodzimy.
Fasolka mung bogata jest w fitoestrogeny - podobnie jak soja, dlatego jest idealnym uzupełnieniem diety kobiet w okresie menopauzalnym.
Dziś zapraszam na bardzo smaczne kotleciki z fasolki mung. Sa bardzo delikatne, dlatego zbyt grubo rozdrobniona masa fasolowa może spowodować rozpadanie się kotletów podczas obracania przy smażeniu.
Składniki na 8 sztuk:
200 g fasolki mung
1 cebulka
2-3 cm kawałek imbiru
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia i ugotować w nowej wodzie do miękkości - 30 minut lub jak wskazuje przepis na opakowaniu
- pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na oleju, na koniec smażenia dodać starty imbir
- zblendować fasolkę, dodać jajko, przyprawy i bułkę tartą w takiej ilości, by masa dobrze sie formowała
- wilgotnymi dłońmi formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron do zrumienienia
- podałam z surówką z rzodkiewek (przepis tutaj) i dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim (przepis znajdziesz tu)