Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia
To chyba najbardziej odpowiedni czas w roku na tego typu posiłki.
Puszyste placuszki bez glutenu, mleka krowiego i jajek idealnie się sprawdzą jako letnie śniadanie lub podwieczorek.
Spróbuj, a przepadniesz :-)
Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowego)
-1/2 dojrzałego banana średniej wielkości
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta sody
- szczypta soli
dodatkowo:
- syrop z agawy lub klonowy (do polania)
- truskawki
- nasiona chia
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Na suchej patelni podprażam płatki migdałów, odstawiam na bok.
Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w kielichu blendera, wlewam mleko i wsypuję odrobinkę soli.
Wszystko dokładnie miksuję, następnie dosypuję oba rodzaje mąki, sodę i banana.
Znów miksuję.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i partiami smażę placki z obu stron na złoty kolor.
Przekładam na talerz, dekoruję truskawkami, podprażonymi płatkami migdałów, nasionami chia i syropem z agawy.
Smacznego! :-)