Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień nie praktykuję żadnej szczególnej diety, tym bardziej zaskakują mnie przepisy, które pozwalają na przygotowanie dań w bardziej nietypowy sposób. Dziś naprawdę pyszne, chrupiące ciasteczka przygotowane bez dodatku nabiału (żadnych jajek czy masła), a do tego bezglutenowe (jeśli użyjecie certyfikowanych płatków owsianych).

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w magazynie Jamiego Olivera i od razu się w nim zakochałam, bo to moje smaki (kokos!), a do tego tyku kilka składników i w zasadzie kilka minut pracy.

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki wystarczy zmiksować i … tyle. Powstaje bardzo łatwe w obróbce masa, którą wałkujemy, wykrawamy z niej ciasteczka, a te – przez moment pieczemy. I gotowe!

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji upieczecie ok. 20-25 ciasteczek.

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • płatki owsiane - 110 g
  • wiórki kokosowe - 60 g
  • olej kokosowy - 20 g, rozpuszczony
  • syrop klonowy - 25 g
  • syrop daktylowy - 1 łyżka (to już mój dodatek)
  • naturalny ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • polewa
  • czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • olej kokosowy - 1 łyżeczka
  • cukier puder - do smaku, opcjonalnie
Sposób przygotowania

Wiórki kokosowe i płatki owsiane zmiksuj w malakserze na drobny proszek.

Dodaj sól, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i (opcjonalnie) syrop daktylowy. Ponownie zmiksuj.

Masę wyłóż z pojemnika malaksera, uformuj w dysk i połóż na papierze do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.

Z ciasta wykrawaj okrągłe ciasteczka, układaj je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oc na ok. 10 minut. Po upływie 7 minut możesz przełożyć je na drugą stronę, żeby równomiernie się zezłociły. Ostudź.

Czekoladę rozpuść (np. w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej), dodaj olej kokosowy i opcjonalne cukier/miód.

Każde ciasteczko posmaruj czekoladą, posyp "grubymi" wiórkami kokosowymi.

Przepisy z tych kategorii

Pasta

Pasta "jajeczna" bez jajek

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ciecierzyca z porem  i selerem
1

Ciecierzyca z porem i selerem

figmara figmara
figowe smaki

Chrupiąca marchewka z pieczarkami i szpinakiem

Chrupiąca marchewka z pieczark…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wegańskie klopsiki z tempehu

Wegańskie klopsiki z tempehu

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Wegański maliniak

Wegański maliniak

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Falafel idealny
1

Falafel idealny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Bataty ze szczypiorkiem
1

Bataty ze szczypiorkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pikantna zupa z ciecierzycą ze śmietankową pastą z fety

Pikantna zupa z ciecierzycą ze…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Cukinie z suszonymi pomidorami…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańska galaretka

Wegańska galaretka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków
4

„Steki” z kalafiora z sosem z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty