Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane

Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień nie praktykuję żadnej szczególnej diety, tym bardziej zaskakują mnie przepisy, które pozwalają na przygotowanie dań w bardziej nietypowy sposób. Dziś naprawdę pyszne, chrupiące ciasteczka przygotowane bez dodatku nabiału (żadnych jajek czy masła), a do tego bezglutenowe (jeśli użyjecie certyfikowanych płatków owsianych).

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w magazynie Jamiego Olivera i od razu się w nim zakochałam, bo to moje smaki (kokos!), a do tego tyku kilka składników i w zasadzie kilka minut pracy.

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki wystarczy zmiksować i … tyle. Powstaje bardzo łatwe w obróbce masa, którą wałkujemy, wykrawamy z niej ciasteczka, a te – przez moment pieczemy. I gotowe!

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji upieczecie ok. 20-25 ciasteczek.

Zdjęcie - Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wiórki kokosowe i płatki owsiane zmiksuj w malakserze na drobny proszek.

Dodaj sól, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i (opcjonalnie) syrop daktylowy. Ponownie zmiksuj.

Masę wyłóż z pojemnika malaksera, uformuj w dysk i połóż na papierze do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.

Z ciasta wykrawaj okrągłe ciasteczka, układaj je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oc na ok. 10 minut. Po upływie 7 minut możesz przełożyć je na drugą stronę, żeby równomiernie się zezłociły. Ostudź.

Czekoladę rozpuść (np. w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej), dodaj olej kokosowy i opcjonalne cukier/miód.

Każde ciasteczko posmaruj czekoladą, posyp "grubymi" wiórkami kokosowymi.

Kategorie przepisów