Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane
Na co dzień nie praktykuję żadnej szczególnej diety, tym bardziej zaskakują mnie przepisy, które pozwalają na przygotowanie dań w bardziej nietypowy sposób. Dziś naprawdę pyszne, chrupiące ciasteczka przygotowane bez dodatku nabiału (żadnych jajek czy masła), a do tego bezglutenowe (jeśli użyjecie certyfikowanych płatków owsianych).
Przepis znalazłam w magazynie Jamiego Olivera i od razu się w nim zakochałam, bo to moje smaki (kokos!), a do tego tyku kilka składników i w zasadzie kilka minut pracy.
Składniki wystarczy zmiksować i … tyle. Powstaje bardzo łatwe w obróbce masa, którą wałkujemy, wykrawamy z niej ciasteczka, a te – przez moment pieczemy. I gotowe!
Z proporcji upieczecie ok. 20-25 ciasteczek.
Składniki- płatki owsiane - 110 g
- wiórki kokosowe - 60 g
- olej kokosowy - 20 g, rozpuszczony
- syrop klonowy - 25 g
- syrop daktylowy - 1 łyżka (to już mój dodatek)
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- polewa
- czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
- olej kokosowy - 1 łyżeczka
- cukier puder - do smaku, opcjonalnie
Wiórki kokosowe i płatki owsiane zmiksuj w malakserze na drobny proszek.
Dodaj sól, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i (opcjonalnie) syrop daktylowy. Ponownie zmiksuj.
Masę wyłóż z pojemnika malaksera, uformuj w dysk i połóż na papierze do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
Z ciasta wykrawaj okrągłe ciasteczka, układaj je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oc na ok. 10 minut. Po upływie 7 minut możesz przełożyć je na drugą stronę, żeby równomiernie się zezłociły. Ostudź.
Czekoladę rozpuść (np. w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej), dodaj olej kokosowy i opcjonalne cukier/miód.
Każde ciasteczko posmaruj czekoladą, posyp "grubymi" wiórkami kokosowymi.