Weekendowa cukiernia #12 - Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami

Weekendowa cukiernia #12 - Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami
Zdjęcie - Weekendowa cukiernia #12 - Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Druga propozycja Oli w Weekendowej Cukierni.
Wyszło lepiej niż sernik z malinami...

Nic się nie rozjechało, wygląda porządnie, smakuje bardzo czekoladowo - jest pysznie :)

Przepis cytuję za Olą:

Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • cukier waniliowy - 16 g

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.

Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 50ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru możemy zmniejszyć w zależności od upodobań)
Składniki zmiksować.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła
Dodatkowo:

250g malin lub wiśni.

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym ogniu, mieszając.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

Smacznego!

Zdjęcie - Weekendowa cukiernia #12 - Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów