Wędlina pietruszkowa

Wędlina  pietruszkowa

Moja dzisiejsza propozycja to pyszna domowa wędlina. Przygotowuję się ją inaczej niż jestem przyzwyczajona bo zwykle takie mięsa piekłam natomiast tutaj wkłada się je do wody. Mięso jest bardzo smaczne, czosnek dobrze wyczuwalny a i pietruszka świetnie tu pasuje. Niestety nie udało mi sie zrobić apetycznego zdjęcia ale może ktoś się skusi. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Wędlina  pietruszkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja

Składniki:

  • 1 kg zmielonej karkówki
  • szklanka opłukanej i odsączonej kaszy manny
  • 1 - 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 jajka całe
  • łyżka wegety
  • pieprz wg uznania
  • 3 - 4 ząbki czosnku. 

Zmielone mięso przyprawić vegetą i pieprzem, dodać wyciśnięty czosnek, wbić jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę i wyrobić ręką. Mięso podzielić na 2 (lub 3) części. Każdą włożyć do woreczka foliowego, mocno ubić i zawiązać bawełnianą nicią. Woreczki włożyć do dużego gara z wrzątkiem. Przykryć. Gotować godzinę. Wyjąć, włożyć do zlewu i obciążyć garem z wodą, w którym się gotowały. Poczekać, aż wystygną. Woreczki osuszyć i włożyć do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.

Smacznego:)

Kategorie przepisów