Wątróbki z dorsza w sałatce makaronowej
zanim umieszczę podsumowanie akcji z piwem smakowita sałatka z rybnymi wątróbkami. kiedyś podawałam już przepis na bardzo podobną sałatkę z melonem, gdzie zamiast wątróbek dodany był tuńczyk, a w sosie zamiast oleju znalazł się majonez.
sałatka makaronowa z wątróbkami dorsza
25 dkg makaronu kokardki, 1 melon (galia), 1 duże kwaśne jabłko, 1 duża czerwona cebula, 1 puszka wątróbek z dorsza, 4 łyżki ostrego ketchupu, 4 łyżki oleju lub olej z puszki z wątróbkami, 2 łyżki soku limonki, sól, pieprz
makaron ugotować i przestudzić. obrany melon pokroić w kostkę ok. 1 cm, obrane jabłko w kostkę o połowę mniejszą. cebulę drobno posiekać. wątróbki rybne pokroić na 1 cm kawałki. wymieszać ze solą ketchup, olej, sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. sosem polać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać starając się nie rozgnieść wątróbki (ewentualnie można ją dodać już po wymieszaniu reszty).