Warzywne szaszłyki ze sosem z twarożku
Danie lekkie i smaczne, a inspiracja do jego przygotowania stala sie moja rozmowa z kolezanka o Jej diecie :)
Grillowane warzywa sa w stu procentach dietetyczne i mozna ich zjesc ile sie chce. Do tego sos oparty na twarozku zamiast tradycyjnego sosu czosnkowego z jogurtu i majonezu.
skladniki:
cukinia
pieczarki
mini pomidorki
twarozek ziolowy 150g
2 lyzki mleka
otarta skorka z pol cytryny
oregano
czosnek
sol, pieprz
oliwa z oliwek
wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy na talarki. Pieczarki obieramyi kroimy na pol. Mozna je umyc, ale wtedy opija sie woda. Jesli sa male mozemy zostawic je w calosci.
W misce mieszamy oliwe z oliwek z oregano i wycisnietym czosnkiem. Wkladamy warzywa do marynaty i odkladamy do lodowki na godzine. Po tym czasie nabijamy na patyczki od szaszlykow przemiennie cukinie, pieczarki i pomidorki. solimy i pieprzymy.
Smazymy na patelni grillowej lub na grillu.
Z twarozku i mleka robimy sos podgrzewajac je w malym garnuszku. Dodajemy skorke z cytryny. Dokladnie mieszamy i gdy sie wszystko ladnie polaczy, a sos stanie sie prawie plynny przekladamy go do malutkich miseczek, dla kazdego w osobnej.
Warzywa z grilla maczamy w sosie i zajadamy.
Smacznego!