Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką
Warstwowe sałatki to doskonały wybór na różne domowe uroczystości takie jak imieniny, chrzciny, bierzmowanie, sylwester, święta czy po prostu spotkanie z bliskimi. Pięknie się prezentują i dobrze smakują.
Ostatnio zrobiłam, całkiem bez okazji, smaczną sałatkę warstwową z makaronem orzo, tuńczykiem i marchewką. Tak bardzo się mi spodobała, że od razu pomyślałam, że przy najbliższych Świętach czy jakichś imieninach muszę zrobić ją ponownie.
Składnikami z poniższych proporcji wypełniłam sporych rozmiarów salaterkę.
Sałatka pięknie wygląda, jest pyszna i podzielna. Z pewnością fani sałatki z tuńczykiem będą nią usatysfakcjonowani. Sałatkę zjedliśmy w dniu przygotowania na kolację, a na następny dzień zabraliśmy sobie taką do pracy. Mam wrażenie, że na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej i nie wiem, czy to kwestia „przegryzienia” się składników, czy tego, że w pracy mieliśmy sałatkę „wymieszaną”. Dlatego, choć wersja warstwowa wygląda pięknie, następnym razem zrobię ją w wersji mieszanej
- 100 g makaronu orzo
- 5 jajek
- 2 puszki tuńczyka (u mnie 1 puszka tuńczyka w sosie własnym i 1 słoiczek tuńczyka Nixe w oleju)
- 3-4 nieduże marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
- posiekana dymka do dekoracji
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki ketchupu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu oddzielamy białka od żółtek.
Marchewkę gotujemy. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż większość się rozpuści (około 10-15 minut). Wlewamy ocet winny i marynujemy przez około 15-20 minut. Odcedzamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, lub układamy warstwowo, zaczynając od dołu:
- makaron
- trochę sosu
- ugotowana, pokrojona w kostkę marchewka
- rozdrobniony na kawałki tuńczyk (1 puszka/1 słoiczek)
- trochę sosu
- starte na drobnych oczkach tarki żółtka
- czerwona cebula (po odsączeniu z zalewy)
- kukurydza
- druga puszka/słoik tuńczyka
- reszta sosu
- starte na dużych oczkach tarki białka jajek
- posiekana dymka