Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką

Warstwowe sałatki to doskonały wybór na różne domowe uroczystości takie jak imieniny, chrzciny, bierzmowanie, sylwester, święta czy po prostu spotkanie z bliskimi. Pięknie się prezentują i dobrze smakują.

Ostatnio zrobiłam, całkiem bez okazji, smaczną sałatkę warstwową z makaronem orzo, tuńczykiem i marchewką. Tak bardzo się mi spodobała, że od razu pomyślałam, że przy najbliższych Świętach czy jakichś imieninach muszę zrobić ją ponownie.

Składnikami z poniższych proporcji wypełniłam sporych rozmiarów salaterkę.

Sałatka pięknie wygląda, jest pyszna i podzielna. Z pewnością fani sałatki z tuńczykiem będą nią usatysfakcjonowani. Sałatkę zjedliśmy w dniu przygotowania na kolację, a na następny dzień zabraliśmy sobie taką do pracy. Mam wrażenie, że na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej i nie wiem, czy to kwestia „przegryzienia” się składników, czy tego, że w pracy mieliśmy sałatkę „wymieszaną”. Dlatego, choć wersja warstwowa wygląda pięknie, następnym razem zrobię ją w wersji mieszanej

Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    • 100 g makaronu orzo
    • 5 jajek
    • 2 puszki tuńczyka (u mnie 1 puszka tuńczyka w sosie własnym i 1 słoiczek tuńczyka Nixe w oleju)
    • 3-4 nieduże marchewki
    • 1 puszka kukurydzy
    • 2 czerwone cebule
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
    • posiekana dymka do dekoracji

    Sos:

    • 3-4 łyżki majonezu
    • 2-3 łyżki ketchupu
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz

    Makaron gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Odcedzamy.

    Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu oddzielamy białka od żółtek.

    Marchewkę gotujemy. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

    Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż większość się rozpuści (około 10-15 minut). Wlewamy ocet winny i marynujemy przez około 15-20 minut. Odcedzamy.

    Kukurydzę osączamy z zalewy

    Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, lub układamy warstwowo, zaczynając od dołu:

    • makaron
    • trochę sosu
    • ugotowana, pokrojona w kostkę marchewka
    • rozdrobniony na kawałki tuńczyk (1 puszka/1 słoiczek)
    • trochę sosu
    • starte na drobnych oczkach tarki żółtka
    • czerwona cebula (po odsączeniu z zalewy)
    • kukurydza
    • druga puszka/słoik tuńczyka
    • reszta sosu
    • starte na dużych oczkach tarki białka jajek
    • posiekana dymka

    Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warstwowa sałatka z tuńczykiem, makaronem orzo i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów