Waniliowe ciasto z rabarbarem i malinami
Miękkie, delikatne, maślane ciasto z rabarbarem i mrożonymi malinami, pachnące waniliową kruszonką. Nie może u mnie zabraknąć rabarbarowego ciasta w sezonie, a to robiłam w ostatnim czasie dwa razy. Ciasto jest idealne w smaku, kwaskowe, jak lubię. Zresztą nie tylko ja. Bardzo Wam polecam :).
Źródło przepisu: Moje Wypieki.
Składniki na ciasto:
*125 g masła
*120 - 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (lub zwykły cukier i ziarenka z jednej laski wanilii)
*2 duże jajka
*180 g mąki pszennej
*60 g skrobi ziemniaczanej
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
*400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki ok. 2 cm
*300 g malin (odmrożonych i odsączonych) - można zrobić z wiśniami, jak autorka przepisu.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 24 x 34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć owoce. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.
Składniki na kruszonkę:
*100 g mąki pszennej
*50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
*60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.
Smacznego :).