Waniliowa tarta rabarbarowo-truskawkowa z bezą
Aktualne upały nie sprzyjają pieczeniu ciast, ja też piekę ostatnio dużo mniej. Czas wolny spędzam raczej na powietrzu niż w kuchni przy piekarniku, ale czasami oczywiście coś upichcę. Dzisiaj chcę pokazać Wam tartę, którą robiłam jakiś czas temu, a która skradła nasze serca i podniebienia. Tarta z pysznym nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym, z puszystą bezową chmurką na wierzchu, a to wszystko z dodatkiem aromatu ziarenek wanilii. Rewelacyjnie smakuje i fajnie wygląda. Bardzo polecam !:)
Źródło przepisu: Kuchnia w formie.
Składniki (forma do tarty o średnicy 30cm):
Spód - ciasto kruche:
*250 g mąki
*120 g masła
*1 jajko
*1/2 szklanki cukru
Nadzienie:
*500 g rabarbaru
*300 g truskawek
*200 ml śmietanki kremówki 30%
*1 laska wanilii
*5 żółtek
*1/3 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
Wierzch:
*5 białek
*3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto kruche: masło zagnieść z mąką, aż powstaną grudki. Dodać cukier, jajko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem. Uformować z ciasta kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Pot tym czasie piekarniki rozgrzać do 180 stopni C, ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy. Docisnąć. Ciasto piec około 15 minut.
Owoce umyć. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, truskawki na ćwiartki. Mąkę wymieszać z cukrem. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Masę śmietanowo-jajeczną wlać do suchych składników. Dodać pokrojony rabarbar i truskawki, wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać. Wyłożyć je na podpieczone ciasto z rabarbarem i piec jeszcze 30 minut w temperaturze 150 stopni C, aż wierzch się lekko zarumieni. Wystudzić.
Smacznego :)