Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką

Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką

Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką to prosty przepis na czarujące ciasto w sam raz na jutrzejsze święto zakochanych.Chociaż tak naprawdę nie potrzeba żadnej specjalnej okazji, żeby obdarować taką roladą najbliższe Wam osoby. ? Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę uroczy i z pewnością doceni to każdy, dla którego zrobicie takie ciasto od serca.

Wnętrze kakaowego biszkoptu wypełniłem prostym kremem na bazie sera mascarpone, śmietany kremówki oraz białej czekolady, zaś w środku ukryłem malinową galaretkę, z której wyciąłem przy pomocy foremek do ciasteczek serduszka. Samą galaretkę można również przygotować samodzielnie ze świeżych lub mrożony owoców, ale wtedy oczywiście nie będzie przeźroczysta. Gotowe ciasto udekorowałem kratką z ciemnej czekolady i dodatkową porcją kremu, aby prezentowała się jeszcze bardziej odświętnie.

Roladę polecam przygotować w keksówce, co znacznie ułatwia jej formowanie. Należy tylko wtedy pamiętać o dobraniu odpowiednich wymiarów foremek do pieczenia, co napisałem w przepisie. Mam nadzieję, że ta walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką Was zainspiruje i przygotujecie takie ciasto dla ukochanej osoby. ?

Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką 

Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 10 minut 10 minut

SKŁADNIKI

Kakaowa rolada biszkoptowa:

  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 50 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 40 g mąki pszennej (3 łyżki)
  • 20 g kakao (2 łyżki)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • szczypta soli

 

  Krem z białą czekoladą:

  • 550 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 200 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

 

  Galaretka:

  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe (każda na 500 ml wody)
  • 750 ml wrzątku

 

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego

PRZYGOTOWANIE

Galaretka

  1. Rozpocznij od przygotowania galaretki. Obie saszetki rozprowadź we wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  2. Galaretkę wlej do niskich szklanek lub plastikowego pudełka i wstaw do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej całą noc do stężenia.
  3. Po stężeniu wstaw szklanki lub pudełko do ciepłej wody i wyjmij galaretkę z pojemnika na deskę.
  4. Z galaretki wytnij przy pomocy foremek do ciasteczek kilka wysokich serduszek tak, aby łącznie miały wysokość równą długości keksówki (u mnie 6 sztuk wysokich na 4 cm, czyli 24 cm). 
  5. Z pozostałej kalaretki możesz wyciąć kilka mniejszych serduszek do dekoracji.
  6. Tak przygotowane galaretki wstaw do lodówki do momentu przygotowania biszkoptu i kremu.

 

  Kakaowa rolada biszkoptowa

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Kolejno dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Do lśniącej piany dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania.
  3. Mąkę pszenną, skrobię oraz kakao wymieszaj w miseczce. Następnie dodawaj partiami do ubitej piany, mieszając całość delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  4. Masę wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 24x32 cm (jeden bok o długości keksówki i drugi 4 razy dłuższy niż szerokość podstawy) pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 8-10 minut do suchego patyczka. W trakcie pieczenia biszkoptu przygotuj krem.
  6. Upieczony biszkopt odstaw na 5 minut do przestudzenia, a następnie wraz z papierem włóż go do keksówki o wymiarach ok. 8x24 cm, formując roladę i zostawiając jeden dłuższy bok (przykryje on wierzch ciasta).

 

  Krem z białą czekoladą

  1. Białą czekoladę posiekaj i wrzuć do szklanej lub metalowej miseczki, wlej 50 ml śmietany kremówki, a miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną). Często mieszając, poczekaj, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do wystudzenia.
  2. Pozostałą śmietanę kremówkę (500 ml) ubij na sztywno wraz z mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder z wanilią.
  3. Roztopioną i przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do kremu, dokładnie mieszając całość szpatułką.
  4. Trzy łyżki kremu przełóż do rękawa cukierniczego ze szprycą w kształcie gwiazdki. Przyda się do dekoracji.

 

  Składanie rolady

  1. Spód rolady posmaruj cienką warstwą kremu. Następnie ułóż na spodzie galaretki tak, aby stykały się ze sobą na długość.
  2. Przestrzenie wypełnij pozostałym kremem, a wierzch przykryj wystającym z foremki biszkoptem, aby zamknąć roladę.
  3. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby krem stężał.
  4. Następnie roladę delikatnie wyjmij z formy, ułóż na deseczce i ściągnij papier do pieczenia.
  5. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej z odrobiną oleju i udekoruj nią ciasto, tworząc kratkę. Roladę wstaw na moment do lodówki, aby czekolada zastygła.
  6. Następnie za pomocą szprycy udekoruj wierzch ciasta, tworząc rozetki. Na sam koniec możesz ułożyć kilka mniejszych serduszek z galaretki.
  7. Ciasto przechowuj w lodówce do momentu podania.

Kategorie przepisów