Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
Domowe wafle naszpikowane po brzegi bakaliami – orzeszkami ziemnymi, orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami, herbatnikami i galaretkowymi cukierkami. Pyszne.
Może odrobinę zbyt słodkie, ale w niewielkiej ilości dają radę;) Z tego też powodu u mnie pokrojone w niewielką kosteczkę.
Takie wafelki „na raz” to świetne rozwiązanie.
- 250 g masła
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. mleka w proszku
- 3/4 szkl. cukru (polecam mniej)
- 100 g herbatników
- 1/2 szkl. rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- 1/2 szkl. prażonych orzechów ziemnych
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- około 5-6 sztuk galaretek w cukrze
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- 2 suche wafle/andruty
Masło rozpuszczamy na małym ogniu razem z cukrem, cukrem wanilinowym, kakao oraz mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną.
Dodajemy pokruszone herbatniki, pokrojone w kostkę galaretki, posiekane orzechy oraz rodzynki i żurawinę, mieszamy.
Przygotowaną masę wykładamy na jeden suchy wafel, wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem.
Całość owijamy papierem do pieczenia, obciążamy dużą deską do krojenia lub grubą książką. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Uwagi: Jeden z herbatników można pokruszyć na piach i otoczyć w takim proszku pokrojone galaretki – by nie sklejały się zbytnio ze sobą.