Wafle z masą mleczno - kakaową

Wafle z masą mleczno - kakaową

Zdjęcie - Wafle z masą mleczno - kakaową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wafle mojego dzieciństwa :-). Pamiętacie je, też jedliście w dzieciństwie? Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Wafle te robiła jak byliśmy mali, teraz ja chciałam zrobić mojemu synowi. Jak je spróbował, to wołał, że to są wafle najlepsze na świecie :-). Są rewelacyjne to fakt. Z okazji dzisiejszego Dnia Dziecko wszystkim (bo każdy dzieckiem był i jest), życzę wszystkiego najlepszego, dużo radości i życzliwości :-)

Składniki:

  • paczka wafli
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła lub margaryny (u mnie masło)
  • 1 szklanka ksylitolu u mnie (może być cukier)
  • 4 łyżki kakao


1. Mleko podgrzewamy w garnku, wsypujemy do niego ksylitol/cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż rozpuści się nam masło i ksylitol/cukier. Odstawiamy, żeby troszkę przestygło.
2. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy na wysokich obrotach, żeby ładnie połączyło nam się z resztą i nie było grudek. Następnie dodajemy kakao i tak samo miksujemy.
3. Gotową, lekko ciepłą masą przekładamy wafle. Ja zawinęłam je w sreberko, którym były owinięte i na wierzch dałam deskę, a na deskę zgrzewkę wody mineralnej i tak zostawiłam na całą noc. Smacznego :-))

Zdjęcie - Wafle z masą mleczno - kakaową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wafle z masą mleczno - kakaową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wafle z masą mleczno - kakaową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wafle z masą mleczno - kakaową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów