Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową
Zdjęcie - Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 150 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 150 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 30 g suszonych grzybów
  • po 1 łyżce posiekanego tymianku i rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Grzyby mielimy w młynku lub malakserze i zalewamy ½ szklanki wody. Odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy mocno ciepłą, ale nie gorącą wodę, zarabiając ciasto. Dodajemy łyżkę oleju i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. 

Pieczarki ścieramy na tarce, a cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy pieczarki z cebulą. Dodajemy zmielone grzyby razem z wodą i dusimy do całkowitego zredukowania się płynu. Doprawiamy do smaku i studzimy.

Ciasto wałkujemy i kleimy uszka. Aby ułatwić i usprawnić produkcję uszek, można użyć formy do uszek o kształcie plastra miodu. 

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Do szerokiego rondelka wlewamy olej. Dodajemy rozgnieciony czosnek i podgrzewamy kilka minut, aż czosnek się zarumieni. Na koniec dodajemy zioła.

Ugotowane uszka polewamy ziołowym olejem.


Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina 

Kategorie przepisów