Urodzinowe ciasto z truskawkami

Ponieważ truskawki, ku mojej uciesze, robią się coraz tańsze, kupuję je ostatnio w dużych ilościach. Zjadamy te małe czerwone owoce najczęściej same, czasem polane dodatkowo bitą śmietaną, ale wczoraj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do ciasta. Okazją były moje dzisiejsze urodziny, a ciasto to zastępowało nieobecny tort. Przepis na nie znalazłam w Galerii Potraw, a autorką jest sylwia1607. Skorzystałam tylko z przepisu na krem z serka mascarpone, a ciasto kruche zrobiłam wg swojego sprawdzonego już niejednokrotnie przepisu (po oryginalny przepis na to ciasto zapraszam TUTAJ).

Całe ciacho w smaku jest dobre. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić ochotę na słodkości. Jedyną niedogodnością było to, że krem nie do końca mi stężał i był troszkę zbyt rzadki. Smaku to nie zmieniło, ale stronę wizualną i owszem. Myślę, że równie dobrze, jeśli nie lepiej nawet, smakowały by same truskawki, podane z tym kremem w pucharku, jako deser. Generalnie, jest to fajny pomysł na ciasto z truskawkami. Polecam do wypróbowania. :)

Zdjęcie - Urodzinowe ciasto z  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto kruche:

- 2,5 szklanki mąki

- pół szklanki cukru

- kostka margaryny

- 4 żółtka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce przez pół godziny.  Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Krem:

- 250g serka mascarpone

- 200ml śmietany 30%

- 50 g cukru pudru

- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym, choć to nie to samo)

Dodatkowo:

- truskawki

- galaretka

Schlodzoną śmietanę ubić. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wanilię, dokładnie wszystko połączyć (najlepiej mikserem). Do serka delikatnie wmieszać ubitą wcześniej kremówkę. Wstawić do lodówki.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać. Na krem nałożyć truskawki. Ciasto zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. 
Gotowe ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy z kremem serowym – przepis
11

Tort truskawkowy z kremem sero…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Afrykańskie pączki. Kokosowe!

Afrykańskie pączki. Kokosowe!

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pełnoziarnisty chleb z kaszą jaglaną i rodzynkami

Pełnoziarnisty chleb z kaszą j…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  - lutowa piekarnia

Chleb gryczany zwany tatarczuc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gniazdka parzone (najlepsze)

Gniazdka parzone (najlepsze)

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chleb gryczany na zakwasie. Lutowa Piekarnia na tropie tatarczucha…

Chleb gryczany na zakwasie. Lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym
1

Biszkopt z kremem i musem trus…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem
1

Odrywane drożdżowe ślimaczki z…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka z boczku i zielonego groszku

Sałatka z boczku i zielonego g…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Serduszka z suszonymi pomidorami

Serduszka z suszonymi pomidora…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czekoladowy sernik bez pieczenia
1

Czekoladowy sernik bez pieczen…

duszek duszek
Potrawy regionalne

 Gratin z łososia

Gratin z łososia

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu