Urodzinowe ciasto z truskawkami

Ponieważ truskawki, ku mojej uciesze, robią się coraz tańsze, kupuję je ostatnio w dużych ilościach. Zjadamy te małe czerwone owoce najczęściej same, czasem polane dodatkowo bitą śmietaną, ale wczoraj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do ciasta. Okazją były moje dzisiejsze urodziny, a ciasto to zastępowało nieobecny tort. Przepis na nie znalazłam w Galerii Potraw, a autorką jest sylwia1607. Skorzystałam tylko z przepisu na krem z serka mascarpone, a ciasto kruche zrobiłam wg swojego sprawdzonego już niejednokrotnie przepisu (po oryginalny przepis na to ciasto zapraszam TUTAJ).

Całe ciacho w smaku jest dobre. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić ochotę na słodkości. Jedyną niedogodnością było to, że krem nie do końca mi stężał i był troszkę zbyt rzadki. Smaku to nie zmieniło, ale stronę wizualną i owszem. Myślę, że równie dobrze, jeśli nie lepiej nawet, smakowały by same truskawki, podane z tym kremem w pucharku, jako deser. Generalnie, jest to fajny pomysł na ciasto z truskawkami. Polecam do wypróbowania. :)

Zdjęcie - Urodzinowe ciasto z  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto kruche:

- 2,5 szklanki mąki

- pół szklanki cukru

- kostka margaryny

- 4 żółtka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce przez pół godziny.  Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Krem:

- 250g serka mascarpone

- 200ml śmietany 30%

- 50 g cukru pudru

- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym, choć to nie to samo)

Dodatkowo:

- truskawki

- galaretka

Schlodzoną śmietanę ubić. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wanilię, dokładnie wszystko połączyć (najlepiej mikserem). Do serka delikatnie wmieszać ubitą wcześniej kremówkę. Wstawić do lodówki.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać. Na krem nałożyć truskawki. Ciasto zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. 
Gotowe ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy z kremem serowym – przepis
11

Tort truskawkowy z kremem sero…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka Zebra

Babka Zebra

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Śniadanie biegacza albo lekki obiad czyli pomarańczowe mini-naleśniki w 30 minut

Śniadanie biegacza albo lekki…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

 Krem czekoladowy z wasabi

Krem czekoladowy z wasabi

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ryż na mleku z truskawkami
1

Ryż na mleku z truskawkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Waniliowy deser ryżowy z owocami

Waniliowy deser ryżowy z owoca…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kokosowy budyń jaglany z owocami

Kokosowy budyń jaglany z owoca…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Koktajl  rozgrzewający  na bazie kaszy jaglanej

Koktajl rozgrzewający na baz…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Koktajl przyspieszający metabolizm

Koktajl przyspieszający metabo…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki