Urodzinowe ciasto z truskawkami

Ponieważ truskawki, ku mojej uciesze, robią się coraz tańsze, kupuję je ostatnio w dużych ilościach. Zjadamy te małe czerwone owoce najczęściej same, czasem polane dodatkowo bitą śmietaną, ale wczoraj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do ciasta. Okazją były moje dzisiejsze urodziny, a ciasto to zastępowało nieobecny tort. Przepis na nie znalazłam w Galerii Potraw, a autorką jest sylwia1607. Skorzystałam tylko z przepisu na krem z serka mascarpone, a ciasto kruche zrobiłam wg swojego sprawdzonego już niejednokrotnie przepisu (po oryginalny przepis na to ciasto zapraszam TUTAJ).

Całe ciacho w smaku jest dobre. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić ochotę na słodkości. Jedyną niedogodnością było to, że krem nie do końca mi stężał i był troszkę zbyt rzadki. Smaku to nie zmieniło, ale stronę wizualną i owszem. Myślę, że równie dobrze, jeśli nie lepiej nawet, smakowały by same truskawki, podane z tym kremem w pucharku, jako deser. Generalnie, jest to fajny pomysł na ciasto z truskawkami. Polecam do wypróbowania. :)

Zdjęcie - Urodzinowe ciasto z  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto kruche:

- 2,5 szklanki mąki

- pół szklanki cukru

- kostka margaryny

- 4 żółtka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce przez pół godziny.  Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Krem:

- 250g serka mascarpone

- 200ml śmietany 30%

- 50 g cukru pudru

- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym, choć to nie to samo)

Dodatkowo:

- truskawki

- galaretka

Schlodzoną śmietanę ubić. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wanilię, dokładnie wszystko połączyć (najlepiej mikserem). Do serka delikatnie wmieszać ubitą wcześniej kremówkę. Wstawić do lodówki.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać. Na krem nałożyć truskawki. Ciasto zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. 
Gotowe ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy z kremem serowym – przepis
11

Tort truskawkowy z kremem sero…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru, bez laktozy, wegańskie)

Fit lody bananowe z masłem orz…

food² food²
Food Square

Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)

Placek drożdżowy ze śliwkami (…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pudding Chia z musem malinowym

Pudding Chia z musem malinowym

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Malinowa chmurka
2

Malinowa chmurka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sernik z polewą jagodową

Sernik z polewą jagodową

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort „Pożegnanie lata”

Tort „Pożegnanie lata…

food² food²
Food Square

Ciasto toffi
1

Ciasto toffi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Letni sernik na zimno z owocami. I wakacje!
1

Letni sernik na zimno z owocam…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sernik ziemniaczany

Sernik ziemniaczany

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasto ze sliwkami i budyniem
3

Ciasto ze sliwkami i budyniem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy