Urodzinowe ciasto z truskawkami

Ponieważ truskawki, ku mojej uciesze, robią się coraz tańsze, kupuję je ostatnio w dużych ilościach. Zjadamy te małe czerwone owoce najczęściej same, czasem polane dodatkowo bitą śmietaną, ale wczoraj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do ciasta. Okazją były moje dzisiejsze urodziny, a ciasto to zastępowało nieobecny tort. Przepis na nie znalazłam w Galerii Potraw, a autorką jest sylwia1607. Skorzystałam tylko z przepisu na krem z serka mascarpone, a ciasto kruche zrobiłam wg swojego sprawdzonego już niejednokrotnie przepisu (po oryginalny przepis na to ciasto zapraszam TUTAJ).

Całe ciacho w smaku jest dobre. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić ochotę na słodkości. Jedyną niedogodnością było to, że krem nie do końca mi stężał i był troszkę zbyt rzadki. Smaku to nie zmieniło, ale stronę wizualną i owszem. Myślę, że równie dobrze, jeśli nie lepiej nawet, smakowały by same truskawki, podane z tym kremem w pucharku, jako deser. Generalnie, jest to fajny pomysł na ciasto z truskawkami. Polecam do wypróbowania. :)

Zdjęcie - Urodzinowe ciasto z  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto kruche:

- 2,5 szklanki mąki

- pół szklanki cukru

- kostka margaryny

- 4 żółtka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce przez pół godziny.  Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Krem:

- 250g serka mascarpone

- 200ml śmietany 30%

- 50 g cukru pudru

- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym, choć to nie to samo)

Dodatkowo:

- truskawki

- galaretka

Schlodzoną śmietanę ubić. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wanilię, dokładnie wszystko połączyć (najlepiej mikserem). Do serka delikatnie wmieszać ubitą wcześniej kremówkę. Wstawić do lodówki.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać. Na krem nałożyć truskawki. Ciasto zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. 
Gotowe ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy z kremem serowym – przepis
11

Tort truskawkowy z kremem sero…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami

FIT kulki owsiane z daktylami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Ryż z czereśniami

Ryż z czereśniami

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kotlety mielone z jabłkiem i porem
1

Kotlety mielone z jabłkiem i p…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Drożdżak z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Drożdżak z truskawkami, rabarb…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pancakes z mąki kokosowej

Pancakes z mąki kokosowej

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Makaron z białym serem i owocami - lekkie danie na słodko

Makaron z białym serem i owoca…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza drożdżowa gwiazda
1

Pizza drożdżowa gwiazda

ilovebake ilovebake
I Love Bake

O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem

O imionach. I drożdżówkach z m…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Filet z kurczaka caprese
1

Filet z kurczaka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek