Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem

Coraz częściej w marketach pojawiają się świeże, surowe śledzie. Warto je wykorzystać do dań bardziej wyrafinowanych niż usmażenie ich po oprószeniu mąką, choć i w takiej postaci są bardzo smaczne. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni rosyjskiej, widać to po dodaniu ugotowanego jajka do farszu, o czym chyba pisałam w "Maszketach".

A dla tych, którzy chcą spróbować jeszcze innych śledzi na ciepło polecam:
- skandynawskiego śledzia zapiekanego w sosie śmietanowo-chrzanowym,
- węgierskie śledzie w sosie paprykowo-pomidorowym

Zdjęcie - ukraiński śledź pieczony z nadzieniem - kulinarny Eksperyment Sobot... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

śledź pieczony

  • 4-5 surowych śledzi niesolonych,
  • 5 małych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • sól, czarny mielony pieprz

Umyj, obierz (jeśli potrzeba) i pokrój pieczarki. Ugotuj i ostudź jajka, obierz i posiekaj. Obierz cebulę i pokrój ją drobno. Połącz składniki, dodaj pietruszkę i chrzan. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Oczyść śledzie. Farsz włóż do brzuchów ryb. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w niej ryby i piecz w temperaturze 200 st. C przez 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta ze śledzi i jajek

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z tuńczyka, jajek i fety
2

Pasta z tuńczyka, jajek i fety

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Rosyjskie syrniczki
3

Rosyjskie syrniczki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bliny z mąki gryczanej i pszennej bez mleka i jajek
1

Bliny z mąki gryczanej i pszen…

figmara figmara
figowe smaki

Solanka czyli Solianka (солянка)
5

Solanka czyli Solianka (солянк…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pascha babci Tereski
3

Pascha babci Tereski

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym
1

Bliny buraczane na zakwasie ze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czubereki – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska Ostra na Słodko - blog kulinarny
2

Czubereki – smażone pierogi z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko