Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym

Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym
Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g gęstego przecieru pomidorowego (passata rustica)
  • 15 ml (1 łyżka) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2 całe udka kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z obu stron solą, pieprzem i papryką.


Na patelni rozgrzać olej, ułożyć udka skórą do dołu. Podsmażać przez 5-6 minut, obrócić na drugą stronę, podsmażyć jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z patelni.


Jeżeli na patelni po smażeniu kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, usunąć jego nadmiar. Powinna zostać mniej więcej 1 łyżka.


Na patelnię dorzucić cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i listki tymianku, jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać przecier. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.


W sosie pomidorowym ułożyć podsmażone udka (skórą do góry). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 35-40 minut.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów