Udka kurczaka w pomidorach z chorizo i cieciorką-obiad błyskawiczny
Każdy kto gotuje doskonale wie, że bez dobrego oleju czy oliwy trudno obejść się w
kuchni. Zarówno oleje jak i delikatne oliwy z oliwek świetnie komponują się z
ziołami, podnosząc walory smakowe naszych dań. Aromatyzowane ziołami oleje
zazwyczaj robimy w domu sami, jednak dużo osób myślę, że z chęcią sięgnie po
gotowe produkty, które oferuje nam rynek. I z taką właśnie propozycją do klientów wyszła ostatnio marka „Kujawski”. Oferuje nam nową linię produktów „Kujawski
ze smakiem”. To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi ziołami. Do wyboru mamy cztery warianty smakowe: Kujawski z
czosnkiem, Kujawski z bazylią, Kujawski z czosnkiem i bazylią oraz Kujawski z
pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Moja dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie w wykonaniu i pełne aromatów danie
jednogarnkowe. Mięso kurczaka połączyłam z chorizo, cieciorką i tymiankiem.
Ponieważ chorizo jest wyraziste w smaku dlatego wykorzystałam w tym przypadku
podstawową wersję oleju kujawskiego z czosnkiem. Wcześniej używałam do tego
przepisu oleju lub oliwy i świeżego czosnku dlatego z pewnym dystansem podeszłam do tak zwanego „gotowca”. Muszę przyznać, że różnicy w smaku nie
było. Kujawski ze smakiem sprostał zadaniu i idealnie podkreślił charakter dania. Myślę też, że sprawdzi się jeszcze niejednokrotnie w wielu innych przepisach a szczególnie w sytuacjach kiedy mam bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu czy sałatki. Chyba mam już pomysł na danie z olejem z pomidorami…..
Ciekawa jestem bardzo czy robiliście już jakieś potrawy z wykorzystaniem produktów tej linii i jakie są Wasze opinie. Pozdrawiam serdecznie życząc pięknej pogody na weekend. Słońca przede wszystkim:) a ja uciekam doglądać czy mój rosołek już gotowy?
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 4 pałki lub 2 całe udka kurczaka
- 200 g rozgniecionych pomidorów z puszki
- 240 g odsączonej i wypłukanej cieciorki z puszki
- 100 g chorizo, pokrojone w plasterki około 1 cm.
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 posiekana cebulka szalotka
- 2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy i oprószmy solą i pieprzem,
- na głęboką dużą patelnię wlewamy olej z czosnkiem, kiedy uwolni się zapach
czosnku, dodajemy szalotkę, podsmażamy 2 min., - następnie dodajemy chorizo i smażymy mieszając około 3-4 min. jak puści „sok” i uwolni swoje aromaty dodajemy mięso kurczaka, smażymy tak długo aż skórka z obu stron zarumieni się lekko,
- dodajemy cieciorkę, pomidory, tymianek i wlewamy wino,
- całość dusimy pod przykryciem około 20 min.
Inne propozycje:
Podudzia kurczaka z bakłażanem i suszonymi pomidorami
Kurczak po hiszpańsku z chorixo i ziemniakami
Kurczak duszony w winie z fasolą