Udka kurczaka po hiszpańsku
Bardzo smaczne i nieskomplikowane do zrobienia udka kurczaka duszone w sosie z pomidorów i papryki. Brzmi może nieco banalnie, ale gdyby nie fakt, że dodatkowej nuty smakowej nadaje tej potrawie pomarańcza. Dzięki usunięciu skóry z kurczaka, mięso przechodzi aromatem składników, a danie jest mniej kaloryczne. Polecamy :)
UDKA KURCZAKA PO HISZPAŃSKU
(2-3 porcje)
- 2 ćwiartki kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- ½ pomarańczy,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta suszonego estragonu,
- szczypta suszonego oregano,
- szczypta suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki chili w proszku (można dać mniej, wg uznania),
- sól i pieprz
Mięso umyć, osuszyć, oddzielić udka od podudzi. Z każdego kawałka usunąć skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i posiekany czosnek. Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory z puszki, zioła, słodką paprykę i chili. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Do sosu włożyć kurczaka i obłożyć go kawałkami pomarańczy ze skórą (uprzednio wyszorowaną i sparzoną). Dusić pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
(zainspirowane przepisem stąd)