Ucierane ciasto z malinami i kruszonką

Ucierane ciasto z malinami i kruszonką
Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ucierane ciasto z malinami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g malin
  • 250 ml maślanki
  • 230 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
na kruszonkę:
  • 40 g mąki razowej
  • 40 g brązowego cukru
  • 30 g zimnego masła
Przygotowanie

Kruszonka:

Mieszamy mąkę z cukrem, a następnie rozcieramy placami z zimnym masłem. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Kruszonkę trzymamy w lodówce do momentu wykorzystania.


Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną i solą.

W osobnym naczyniu mieszamy rózgą kuchenną olej Kujawski, maślankę, cukier i jajko.

Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy jedynie do połączenia się składników.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Formę o średnicy 21 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wykładamy maliny i lekko je wpychamy w ciasto, oprószamy całość kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min., do tzw. suchego patyczka.


Porada:

Kruszonkę można przygotować w większej ilości i przechowywać w zamrażalniku.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów