U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba

Zdjęcie - U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ten prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać. Bo ile te biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy wyrzucać.
Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć.
Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu.
A tymczasem zapraszamy po przepis:
Potrzebujemy:

2 średnie cebule
10 goździków
2 szklanki mleka
1 szklanka miąższu z czerstwego pieczywa
2 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebule obieramy, przecinamy na pół i wciskamy w nie goździki. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cebule z goździkami i powoli doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozdrobniony chleb i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy cebule, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mocno mieszamy trzepaczką i od razu podajemy na stół. Wiemy, że ten sos wydaje się dziwny, ale jest naprawdę smaczny. Przekonacie się jak spróbujecie.
Smacznego!

Zdjęcie - U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
3

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Imprezowa sałatka z tortellini
1

Imprezowa sałatka z tortellini

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo
1

Pudding chlebowy – sposób na c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Faworki na piwie
1

Faworki na piwie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square