Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie

Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie

6

Tteokbokki (kor. 떡볶이), czyli koreańskie kopytka, to jeden z najpopularniejszych street-foodów w tym kraju. Zwykle są serwowane w barach typu bunsikjip (kor. 분식집), specjalizujących się w szybkich i niedrogich posiłkach. Przygotowuje się je z tteok (kor. 떡). – ryżowego ciasta, które tradycyjnie ugniata się w dużym drewnianym moździerzu podobnie, jak japońskie mochi i formuje w przeróżne kształty. Historia tego dania jest bardzo długa, jednakże najpopularniejsza jego wersja serwowana z pikantną pastą gochujang powstała zaledwie ok. 70 lat temu na straganie w Sindang-dong; znanym obecnie jako Tteokbokki Town, gdyż od lat 70. słynie właśnie z tej potrawy.

Przygotowanie tteokbokki w domu jest jednak bardzo proste, dlatego dzisiaj chciałbym Wam polecić mój sposób na te ryżowe kluseczki. Można je przygotowywać na setki sposobów. Jednakże moja ulubiona wersja tego dania to zdecydowanie ta w pikantnym paprykowym sosie, zapiekana następnie pod serem. Same kopytka kupujemy gotowe w sklepach z żywnością azjatycką. Można je znaleźć pod nazwą garaetteok (kor. 가래떡) lub w angielskim tłumaczeniu jako rice cakes. Można je oczywiście przygotować samodzielnie, jednakże jest to bardzo pracochłonne. Robiąc zakupy warto od razu zaopatrzyć się w pastę gochujang oraz syrop kukurydziany. Ten ostatni można jednak śmiało zastąpić miodem lub cukrem. Gotowe kopytka wystarczy namoczyć w wodzie, a potem już ugotować w pikantnym sosie na bazie bulionu z anchois – myeolchi yuksu (kor. 멸치육수), o którym pisałem Wam wcześniej, jednakże sam zwykle dolewam po prostu wody.

Tradycyjnie tteokbokki najczęściej jada się z jajkiem na twardo i ciastkami rybnymi – eomuk (kor. 어묵), które równoważą pikanterię dania i wzbogacają danie o białko. Często dorzuca się również tofu, czy makaron do ramenu. Sam jednak najbardziej lubię wersję zapiekaną pod serem. W takiej formie miałem okazję je jeść już w kilku restauracjach i całkowicie mnie oczarowała. Można tutaj wykorzystać tartą mozzarellę (jak do pizzy) lub ser cheddar. Tteokbokki obowiązkowo trzeba jednak posypać solidną porcją szczypiorku i prażonego sezamu. To idealny koreański comfort food!

Zdjęcie - Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tteokbokki zapiekane pod serem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

 

Składniki na tteokbokki zapiekane pod serem:

 

  • 500 g garaetteok (ryżowych koreańskich kluseczek o cylindrycznym kształcie)
  • ok. 300 ml wody lub bulionu myeolchi yuksu (tutaj pisałem, jak go przygotować)
  • 3 łyżki pasty gochujang
  • 3 łyżki syropu kukurydzianego (opcjonalnie cukru lub miodu)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 150 g tartego sera (polecam cheddar lub mozzarellę jak do pizzy)
  • 2 łyżki prażonego sezamu

 

Jak przygotować tteokbokki zapiekane pod serem?

  1. Kluski garae-tteok wyjmij z opakowania i zalej zimą wodą. Odstaw na kwadrans, a następnie odcedź.
  2. Pastę gochujang połącz z syropem kukurydzianym i olejem sezamowym.
  3. W garnku lub dużej patelni zagotuj wodę (ja używam patelni, w której można zapiekać dania w piekarniku), lub bulion myeolchi yuksu. Dodaj przygotowaną pastę i dokładnie wymieszaj. Wrzuć namoczone kluski i gotuj całość przez ok. 15 minut, często mieszając, aż kluski będą miękkie, a sos będzie przypominał konsystencją rzadki kisiel.
  4. Kluski wraz z sosem przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj połowę sera i wymieszaj. Resztą sera posyp wierzch dania. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut, aż ser się roztopi.
  5. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Sposób przyrządzania tteokbokki na podstawie książki Korea autorstwa Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim.

Zdjęcie - Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów