Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne
W mojej kuchni trwa od rana produkcja mazurków. W między czasie robię domowy kajmak, a w piekarniku piecze się schab ze śliwkami. Mimo, że ręce mam pełne roboty. Nie zapominam o świątecznym pieczywie.
Z okazji Świąt Wielkanocy, zdecydowałam się upiec greckie chlebki o nazwie Tsoureki. To rodzaj chałki o niezwykłym wyglądzie, bo piecze się ja z pisankami w środku. Należy jednak pamiętać, aby były to pisanki farbowane naturalną metodą (np. w kurkumie, czy łupinkach czerwonej cebuli). Sztuczny barwnik może puścić kolor w trakcie pieczenie i zabarwić ciasto.
Tsoureki może przybierać różne formy, albo klasycznej chałki z pisankami między warkoczami, albo wieńca. Ja wybrałam ten drugi rodzaj, ale zrobiłam z nich mini chlebki.
Greckie chlebki oryginalnie mają w sobie dosyć „egzotyczne” składniki w postaci ziaren wiśni winnej – mahlep oraz mastyksu (tutaj nie mam pewności, czy chodzi o rodzaj żywicy, czy wódkę anyżową). Do tosureki dodaje się też często anyż. Ja nie przepadam za tą przyprawą, dlatego ją pominęłam.
A co zrobiłam z resztką ciasta, dowiecie się w następnym wpisie.
Wesołych i smacznych Świąt w rodzinnej atmosferze!
Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut Porcje: 4 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżeczka skórki z cytryny
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- żółtko+ łyżeczka wody
- słupki migdałowe
- *łyżeczka anyżu
- 4 pisanki (farbowane naturalnie np. w kurkumie, łupinkach czerwonej cebuli)
- Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy skórkę z cytryny. Dodajemy w tym momencie także anyż (jeśli lubimy).
- W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, studzimy.
- Do suchych składników wlewamy powoli letnie mleko, na zmianę dodając jajka i sok z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy 8 minut. Po tym czasie powinno odstawać od reki i być elastyczne.
- Ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Z każdej z nich odkładamy 1/3 ciasta, a z reszty formujemy okrągłą bułeczkę. Na bułeczce umieszczamy pisankę. Z 1/3 ciasta robimy 3 wałeczki, z których zaplatamy „warkocz”. Warkoczem oplatamy pisankę. Czynność powtarzamy.
- Tak przygotowane chlebki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Wyrośnięte chlebki smarujemy z wierzchu rozbełtanym z wodą żółtkiem. Posypujemy słupkami migdałowymi.
- Tsoureki pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.