Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne

Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne

Zdjęcie - Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mojej kuchni trwa od rana produkcja mazurków. W między czasie robię domowy kajmak, a w piekarniku piecze się schab ze śliwkami. Mimo, że ręce mam pełne roboty. Nie zapominam o świątecznym pieczywie.

Z okazji Świąt Wielkanocy, zdecydowałam się upiec greckie chlebki o nazwie Tsoureki. To rodzaj chałki o niezwykłym wyglądzie, bo piecze się ja z pisankami w środku. Należy jednak pamiętać, aby były to pisanki farbowane naturalną metodą (np. w kurkumie, czy łupinkach czerwonej cebuli). Sztuczny barwnik może puścić kolor w trakcie pieczenie i zabarwić ciasto.

Tsoureki może przybierać różne formy, albo klasycznej chałki z pisankami między warkoczami, albo wieńca. Ja wybrałam ten drugi rodzaj, ale zrobiłam z nich mini chlebki.

Greckie chlebki oryginalnie mają w sobie dosyć „egzotyczne” składniki w postaci ziaren wiśni winnej – mahlep oraz mastyksu (tutaj nie mam pewności, czy chodzi o rodzaj żywicy, czy wódkę anyżową). Do tosureki dodaje się też często anyż. Ja nie przepadam za tą przyprawą, dlatego ją pominęłam.

A co zrobiłam z resztką ciasta, dowiecie się w następnym wpisie.

Wesołych i smacznych Świąt w rodzinnej atmosferze!

Zdjęcie - Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tsoureki – greckie chlebki wielkanocne Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • żółtko+ łyżeczka wody
  • słupki migdałowe
  • *łyżeczka anyżu
  • 4 pisanki (farbowane naturalnie np. w kurkumie, łupinkach czerwonej cebuli)

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy skórkę z cytryny. Dodajemy w tym momencie także anyż (jeśli lubimy).
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, studzimy.
  3. Do suchych składników wlewamy powoli letnie mleko, na zmianę dodając jajka i sok z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy 8 minut. Po tym czasie powinno odstawać od reki i być elastyczne.
  4. Ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Z każdej z nich odkładamy 1/3 ciasta, a z reszty formujemy okrągłą bułeczkę. Na bułeczce umieszczamy pisankę. Z 1/3 ciasta robimy 3 wałeczki, z których zaplatamy „warkocz”. Warkoczem oplatamy pisankę. Czynność powtarzamy.
  6. Tak przygotowane chlebki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  7. Wyrośnięte chlebki smarujemy z wierzchu rozbełtanym z wodą żółtkiem. Posypujemy słupkami migdałowymi.
  8. Tsoureki pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

3.1.09

Kategorie przepisów