Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą
Czerwiec to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku! Początek lata, długie dnie, piękna pogoda i oczywiście sezon na najlepsze owoce i warzywa, a przede wszystkim na truskawki! To właśnie one sprawiają, że każdy czerwcowy dzień jest wyjątkowy. Właściwie nie ma w tym okresie dnia, w którym nie kupiłbym kobiałki tych najwspanialszych owoców pod słońcem. Truskawki najbardziej lubię solo, bez dodatków, chociaż czasami lubię przybrać je kleksem kwaśnej śmietany. Ogromną radość sprawia mi także wykorzystywanie ich do ciast i deserów. W końcu to takie wdzięczne modelki, że nawet najprostszy wypiek z ich udziałem prezentuje się znakomicie. Stąd też, jak co roku, nie mogło zabraknąć u mnie nowego przepisu na truskawkowy sernik!
To „Truskawkowe pole” zobaczyłem kilka dni temu u Gawła Czajki, znanego restauratora, prowadzącego jedną z moich ulubionych sopockich knajpek – Cały Gaweł i gdy tylko mignęło mi zdjęcie tego przecudownego ciasta z lastrykiem w tle, od razu wiedziałem, że będę musiał je zrobić i sfotografować w podobnym anturażu. W pierwszej chwili można było pomyśleć, że to truskawkowy sernik na zimno, jakich wiele, ale niech nie zwiedzą Was pozory, bo jest absolutnie wyjątkowy! Co w nim niezwykłego? Przede wszystkim dodatek limonki oraz mięty, które wspaniale komponują się z letnimi owocami i nadają im świeżości oraz orzeźwienia. W przepisie Gawła zaintrygował mnie także dodatek słodzonego mleka skondensowanego do masy serowej, dzięki któremu ciasto zyskuje zupełnie inną i idealnie gładką strukturę oraz wyjątkowy smak. Nie wymaga też dodatkowego cukru. Mleko skondensowane dostarcza idealną porcję słodyczy.
Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie przygotował tego sernika na zimno po swojemu. Dlatego na spodzie ciasta znajdziecie pokruszone ciastka Oreo, które tworzą piękny kontrast z czerwienią truskawek. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie, to możecie użyć zwykłych maślanych herbatników lub ciastek owsianych. Dodatkowo wierzch ciasta wzbogaciłem o galaretkę z cydru, która moim zdaniem idealnie pasuje zarówno do truskawek, wspaniale podkreślając ich naturalną słodycz, jak i do masy serowej z limonką oraz miętą. Pełni ona również funkcję stabilizacyjną, nie pozwalając uciec owocom z wierzchu ciasta. ? Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłem, a ten truskawkowy sernik na zimno zachwyci Was równie mocno jak i mnie! ?
Truskawkowy sernik na zimno
Ilość porcji: 12-16
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 5 minut 5 minut
SKŁADNIKI
Spód z ciastek Oreo:
- 300 g ciastek Oreo
- 50 g masła
Sernik truskawkowy:
- 1 kg tłustego twarogu (może być dobry, już zmielony ser w wiaderku*)
- 530 g słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
- 500 g słodkich truskawek (waga po obraniu)
- 2 limonki
- 1 garść listków świeżej mięty
- 5 łyżek żelatyny (40 g)
Dekoracja:
- ok. 700 g truskawek
- 200 ml słodkiego cydru
- 1 łyżka żelatyny (10 g)
PRZYGOTOWANIE
Spód z ciastek Oreo
- Ciastka zmiksuj blenderem na piasek.
- Masło roztop i dokładnie połącz z pokruszonymi ciastkami.
- Tortownicę o średnicy 26 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wyłóż ciasteczkową masą, mocno ją dociskając do spodu formy. Tortownicę włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Sernik truskawkowy
(Dobrze, aby twaróg miał temperaturę pokojową – dzięki temu w serniku nie pojawią się grudki).
- Twaróg zmiel maszynką do mielenia mięsa, a następnie przełóż do miski lub malaksera.
- Truskawki umyj, odkrój szypułki i zmiksuj blenderem na purée razem z listkami mięty.
- Do miski lub malaksera wlej truskawkowe purée, mleko skondensowane, sok z 2 limonek i otartą z nich skórkę. Całość zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy malaksera lub blendera. (Opcjonalnie dodaj cukru pudru, jeśli uważasz, że sernik jest mało słodki i połącz go z masą).
- Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie wlej 50 ml wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. Gotową żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie z nią połącz, najlepiej krótko miksując całość.
- Gotową masę serową wylej na ciasteczkowy spód i całość wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Dekoracja
- Truskawki umyj, obierz z szypułek za pomocą noża, aby były proste i udekoruj nimi wierzch sernika.
- Cydr zagotuj w rondelku. Żelatynę rozprowadź najpierw w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, a następnie dodaj do cydru. Dokładnie ją w nim rozprowadź i już nie gotuj! Odstaw do przestudzenia. Jeśli po schłodzeniu pozostanie w rondelku piana, przecedź galaretkę przez sitko.
- Gotowy sernik polej tak przygotowaną galaretką i wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny do całkowitego stężenia, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem sernik delikatnie oddziel od rantu formy za pomocą noża.
UWAGI
*Wybierając zmielony ser w wiaderku, zwróć uwagę, czy jest to 100% twaróg bez niepotrzebnych dodatków.