Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedługo Dzień Mam, sezon przy tym na truskawki i rabarbar w pełni, koniecznie trzeba więc przygotować Mamie słodki deser!

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś bardzo prosta propozycja- owoce zapiekane pod warstwą maślanego ciasta. Ciasto wystarczy wymieszać z grubsza widelcem i gotowe, potem na kilkanaście minut do piekarnika i deser można serwować.

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje zapiekane truskawki podałam z łyżką jogurtu greckiego i świeżymi owocami, możecie jednak zaszaleć i lekko jeszcze ciepły deser zaserwować z lodami waniliowymi… pycha!

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. W oryginalnej wersji ciasto i owoce nie były tak mocno przypieczone, ale żeby sobie „ułatwić życie” podgrzałam je przed podaniem w piekarniku. I cóż, podgrzałam nieco za bardzo :)))

Proporcje na 2 porcje: dla Ciebie i Mamy !

Składniki:
  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • masło - 25 g, zimne
  • jogurt grecki - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • Owoce:
  • truskawki - ok. 200 g
  • rabarbar - 1 łodyga
  • mąka ziemni - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżki (lub do smaku)
Przygotowanie:

Ciasto:

W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło i wymieszaj (palcami lub widelcem), aż powstanie „kruszonka”. Dodaj jogurt i krótko wymieszaj, ważne aby  ciasto nie było jednolite. Chcemy mieć w nim grudki!

Owoce:

Rabarbar pokrój w ok. 1 cm plasterki, połącz z truskawkami (mogą być podzielone na 2-4 części), mąką ziemniaczaną i cukrem.

Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (ja użyłam dużych filiżanek). Na wierzchu każdej porcji połóż porcję ciasta (możesz posypać ją dodatkowo grubym cukrem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 OoC na ok. 30 minut (aż ciasto się zarumieni, a owoce puszczą sok i będą się gotować).

Przed podaniem ostudź (choć deser świetnie smakuje także podany na ciepło- jednak nie gorący prosto z piekarnika!). Podawaj np. z greckim jogurtem lub lodami.

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sernik z sera warzonego
2

Sernik z sera warzonego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z rabarbarem
1

Drożdżówki z rabarbarem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
1

Ciasto z rabarbarem – sezonowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
1

Tarta z truskawkami i rabarbar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
3

Rabarbarowe tartaletki frangip…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)

Marynowany rabarbar (pikle rab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis