Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedługo Dzień Mam, sezon przy tym na truskawki i rabarbar w pełni, koniecznie trzeba więc przygotować Mamie słodki deser!

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś bardzo prosta propozycja- owoce zapiekane pod warstwą maślanego ciasta. Ciasto wystarczy wymieszać z grubsza widelcem i gotowe, potem na kilkanaście minut do piekarnika i deser można serwować.

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje zapiekane truskawki podałam z łyżką jogurtu greckiego i świeżymi owocami, możecie jednak zaszaleć i lekko jeszcze ciepły deser zaserwować z lodami waniliowymi… pycha!

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. W oryginalnej wersji ciasto i owoce nie były tak mocno przypieczone, ale żeby sobie „ułatwić życie” podgrzałam je przed podaniem w piekarniku. I cóż, podgrzałam nieco za bardzo :)))

Proporcje na 2 porcje: dla Ciebie i Mamy !

Składniki:
  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • masło - 25 g, zimne
  • jogurt grecki - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • Owoce:
  • truskawki - ok. 200 g
  • rabarbar - 1 łodyga
  • mąka ziemni - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżki (lub do smaku)
Przygotowanie:

Ciasto:

W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło i wymieszaj (palcami lub widelcem), aż powstanie „kruszonka”. Dodaj jogurt i krótko wymieszaj, ważne aby  ciasto nie było jednolite. Chcemy mieć w nim grudki!

Owoce:

Rabarbar pokrój w ok. 1 cm plasterki, połącz z truskawkami (mogą być podzielone na 2-4 części), mąką ziemniaczaną i cukrem.

Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (ja użyłam dużych filiżanek). Na wierzchu każdej porcji połóż porcję ciasta (możesz posypać ją dodatkowo grubym cukrem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 OoC na ok. 30 minut (aż ciasto się zarumieni, a owoce puszczą sok i będą się gotować).

Przed podaniem ostudź (choć deser świetnie smakuje także podany na ciepło- jednak nie gorący prosto z piekarnika!). Podawaj np. z greckim jogurtem lub lodami.

Kategorie przepisów