Truskawki z rabarbarem pod twarogowym ciastem
Najprostszy i najlepszy czerwcowy duet czyli truskawki z rabarbarem. Zapiekane pod kruchym ciastem z dodatkiem twarożku (uwielbiam takie polskie smaki!).
Najwygodniej przygotować go na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Zawsze to jedno naczynie do zmywania mniej!:)
Idealny deser podany lekko jeszcze ciepły, z gałką lodów albo chłodnym sosem waniliowym!
Proporcje na naczynie do zapiekania o średnicy ok.25 cm
Składniki- truskawki - 3 szklanki
- rabarbar - 1 laska
- masło - 1 łyżka
- cukier brązowy - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- ciasto
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- serek grani (twarożek) - 3 łyżki
- kefir - 2-3 łyżki (lub maślanka)
- masło - 1 łyżka
- gruby cukier - 1 łyżka, opcjonalnie do posypania wierzchu
Rabarbar obierz z włókien, pokrój na ok. 2 cm kawałki, truskawki pokrój w ćwiartki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i rabarbar, smaż 3 minuty, dorzuć truskawki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do owoców, dokładnie wymieszaj, zagotuj.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj wanilię, twarożek i zimne masło pokrojone w małą kostkę, wymieszaj widelcem, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Wlej kefir, wymieszaj ciasto.
Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (lub pozostaw na patelni, jeśli można wstawić ją do pieca).
Na wierzchu owoców układaj porcje ciasta np. łyżką do lodów. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 200 oC.