Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką
Dziś proponuję coś słodkiego z wykorzystaniem sezonowych owoców, których wszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczy, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej ? Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką. Desery doskonałe na lato, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką(6 porcji)
Składniki na nadzienie:
- 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki
- 200 g czereśni, bez pestek
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
Składniki na kruszonkę:
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
- W średniej misce umieść truskawki, czereśnie, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;).
- Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Strawberry and sweet cherry crumble(6 porcji)
Ingredients for the filling:
- 200 g strawberries, hulled, and choppe din half
- 200 g sweet cherries, pitted
- ¾ cup brown sugar
- zest of 1 medium orange
- juice of ½ an orange
- 1½ tablespoons cornstarch
Ingredients for the crumble:
- 115 g unsalted butter in room temperature
- 1/2 cup flour
- 1/2 cup brown sugar
- 3/4 cup old-fashioned rolled oats
Preparation:
- Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
- Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 23 cm in diameter.
- Place the strawberries, cherries, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish and sprinkle with crumble.
- Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold sprinkled with powdered sugar.
Enjoy!