Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką

Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką

Dziś proponuję coś słodkiego z wykorzystaniem sezonowych owoców, których wszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczy, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej ? Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką. Desery doskonałe na lato, zapraszam!

Zdjęcie - Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką

(6 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki
  • 200 g czereśni, bez pestek
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej

Składniki na kruszonkę:

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
  3. W średniej misce umieść truskawki, czereśnie, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać  naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;).
  4. Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Strawberry and sweet cherry crumble

(6 porcji)

Ingredients for the filling:

  • 200 g strawberries, hulled, and choppe din half
  • 200 g sweet cherries, pitted
  • ¾ cup brown sugar
  • zest of 1 medium orange
  • juice of ½ an orange
  • 1½ tablespoons cornstarch

Ingredients for the crumble:

  • 115 g unsalted butter in room temperature
  • 1/2 cup flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 3/4 cup old-fashioned rolled oats

Preparation:

  1. Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
  2. Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 23 cm in diameter.
  3. Place the strawberries, cherries, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish and sprinkle with crumble.
  4. Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!

Zdjęcie - Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów