Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem
Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ?
Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce w gronie znajomych.

Trufle piernikowe cudownie pachną przyprawą do piernika, pomarańczą i rumem. Nie są zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.


Zdjęcie - Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
( na około 20 sztuk )

  • 120 g biszkoptów szampańskich
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 g serka mascarpone
  • otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej )
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 ml rumu
  • kakao do obtaczania trufli



Wykonanie:

Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić.
Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać.
Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao.
Trufle przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów