Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem
Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ?
Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce w gronie znajomych.
Trufle piernikowe cudownie pachną przyprawą do piernika, pomarańczą i rumem. Nie są zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Składniki:
( na około 20 sztuk )
Wykonanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić.
Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać.
Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao.
Trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce w gronie znajomych.
Trufle piernikowe cudownie pachną przyprawą do piernika, pomarańczą i rumem. Nie są zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Składniki:
( na około 20 sztuk )
- 120 g biszkoptów szampańskich
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250 g serka mascarpone
- otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej )
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 ml rumu
- kakao do obtaczania trufli
Wykonanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić.
Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać.
Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao.
Trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego !