Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem

Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem
Zdjęcie - Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne pączki z makowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l oleju Kujawski do smażenia
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 g masy makowej z bakaliami
  • 30 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 25 g cukru
  • 20 g cukru pudru do oprószenia
  • 8 g drożdży instant
  • 5 żółtek
  • 1 białko do smarowania ciasta
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy letnie mleko, wsypujemy drożdże i cukier. Lekko mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.


Następnie dodajemy żółtka, 30 ml oleju oraz sól i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy około 10-15 minut, aż zacznie odchodzić od miski.


Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Na jedną część ciasta wykładamy po porcji masy makowej i dookoła smarujemy białkiem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Dociskamy i wycinamy krążki o średnicy około 7-9 cm.


Tak przygotowane pączki odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.


W szerokim rondlu rozgrzewamy 1 l oleju Kujawski do temp. 160-180ºC.


W rozgrzanym oleju smażymy pączki z obu stron.


Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu, przekładając na ręcznik papierowy, a następnie oprószamy cukrem pudrem.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów