Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

W kuchniach zachodnioeuropejskich grzybowa na ogół występuje w postaci kremowej zupy.  Ja jednak jestem zwolenniczką jej tradycyjnej, polskiej wersji. Jesień rozpieszcza nas w tym roku dobrą aurą i cudownymi owocami lasów dlatego proponuję smaczną, delikatną w smaku grzybową w jesiennej aranżacji. Smacznego

 

Zdjęcie - Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 l rosołu
  • 500 g świeżych grzybów ( oprócz borowików mogą być np. podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka z rosołu ale niekoniecznie
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz
  • makaron ugotowany osobno (mogą być łazanki lub małe muszelki)

 

Sposób wykonania:

  1. w osolonej wodzie gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu,
  2. grzyby dokładnie płuczemy, oczyszczamy a następnie ponownie płuczemy,
  3. małe grzybki pozostawiamy w całości natomiast większe kroimy
  4. cebulę drobno siekamy
  5. w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy około 5
    min. dodajemy grzyby i smażymy kolejne 5 min
  6. następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez około 15 min
  7. mąkę rozprowadzamy w małej ilości śmietany na gładką masę, łączymy z pozostałą
    śmietaną, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze  3 min.
  8. podajemy z makaronem i natką pietruszki lub koperku

Kategorie przepisów