Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików
W kuchniach zachodnioeuropejskich grzybowa na ogół występuje w postaci kremowej zupy. Ja jednak jestem zwolenniczką jej tradycyjnej, polskiej wersji. Jesień rozpieszcza nas w tym roku dobrą aurą i cudownymi owocami lasów dlatego proponuję smaczną, delikatną w smaku grzybową w jesiennej aranżacji. Smacznego
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 l rosołu
- 500 g świeżych grzybów ( oprócz borowików mogą być np. podgrzybki)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka z rosołu ale niekoniecznie
- 2 łyżki masła
- ¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz
- makaron ugotowany osobno (mogą być łazanki lub małe muszelki)
Sposób wykonania:
- w osolonej wodzie gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu,
- grzyby dokładnie płuczemy, oczyszczamy a następnie ponownie płuczemy,
- małe grzybki pozostawiamy w całości natomiast większe kroimy
- cebulę drobno siekamy
- w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy około 5
min. dodajemy grzyby i smażymy kolejne 5 min - następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez około 15 min
- mąkę rozprowadzamy w małej ilości śmietany na gładką masę, łączymy z pozostałą
śmietaną, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze 3 min. - podajemy z makaronem i natką pietruszki lub koperku