Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

Hummus, jajko oraz awokado to mój ulubiony zestaw śniadaniowy, który nigdy mi się nie nudzi. Ha! Potrafię go zrobić na wiele różnych sposobów! Nie zawsze są to również tosty z hummusem. Niekiedy zamiast chleba pojawiają się gofry albo gryczane naleśniki. Również jajko ma różną formę: raz na miękko, raz na twardo lub sadzone albo moje ulubione — w koszulce. Awokado niekiedy kroję w plasterki i skrapiam limonką, a innym razem ugniatam widelcem, przygotowując guacamole. Także kombinuję z dodatkami, przyprawami i różnymi posypkami. Kombinacji jest tyle, że każdego dnia z tych kilku prostych składników potrafię wyczarować każdego dnia nieco inne śniadanie! W moim domu prawie nigdy nie brakuje świeżo ukręconego hummusu. Zawsze w lodówce stoi pudełko i czeka na spałaszowanie. Dlatego tego typu śniadania robię w okamgnieniu. Wam również to polecam, bo hummus to wspaniała sycąca pasta, która sprawia, że zawsze można wyczarować coś ekstra z jego udziałem. Plus nie wiem jak Wam, ale mi się nigdy nie nudzi! Dlatego dzisiaj na blogu serwuję mój pomysł na proste tosty z hummusem, awokado, kolendrą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem w koszulce — to mój ulubiony zestaw weekendowy, bo tylko wtedy mam cierpliwość, żeby je gotować, ale jak już sobie je zrobię, to od razu dzień staje się lepszy!

Zdjęcie - Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce Łukasz Hummus, jajko oraz awokado to mój ulubiony zestaw śniadaniowy, który nigdy mi się nie nudzi. Ha! Potrafię go zrobić na wiele różnych… Kuchnia bliskowschodnia przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 10 minut 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

 

SKŁADNIKI

  • 2 kromki dobrego pieczywa (np. razowego lub żytniego)
  • 2-3 łyżki hummusu z tego przepisu
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • garść pomidorów koktajlowych
  • garść kolendry
  • łyżeczka czarnego i białego sezamu
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • chlust octu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj jajka w koszulkach. W tym celu nastaw wodę z odrobiną octu, a jajka wbij do małych miseczek. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i zdecydowanym, lecz delikatnym ruchem wrzuć jajko po jajku. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Gotowe jajka odcedź.
  2. W tym czasie obierz awokado, pokrój je na plastry i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pieczywo opiecz w opiekaczu lub piekarniku i posmaruj hummusem. Na każdą kromkę ułóż plastry awokado. Na wierzch ułóż ugotowane w koszulce jajka. Całość posyp sezamem oraz kolendrą i ułóż kilka pomidorków koktajlowych. 

Kategorie przepisów