Tosty po włosku, czyli panini alla caprese

Tosty po włosku, czyli panini alla caprese

Zdjęcie - Tosty po włosku, czyli panini alla caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tosty po włosku, czyli panini a la caprese Jeżeli lubicie sałatkę caprese, to moja dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można wcześniej podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;)

Składniki na 2 porcje: 1 pomidor
125 g odsączonej świeżej mozzarelli (1 kulka)
4 kromki ciabatty
3 łyżeczki pesto
odrobina kremu balsamicznego
garść rukoli

Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry. Plastry pomidora można dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić niewielką ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę i grillować kolejne 2 minuty. Ser powinien się rozpuścić, a wierzchy kanapek ładnie zrumienić.

Pesto bazyliowe z nerkowcami

1 szklanka listków bazylii
40 g parmezanu lub grana padano
35 g uprażonych orzechów nerkowca
½ małego ząbka czosnku
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku


Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem. Na koniec, cały czas ucierając, wlewać cienką strużką oliwę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. W wersji ekspresowej wszystkie składniki (poza oliwą) umieścić w blenderze i zmiksować drobno, ale nie na miazgę. Oliwę dodać na koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Pesto można przełożyć do słoiczka, zalać oliwą i przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego! Zdjęcie - Tosty po włosku, czyli panini alla caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis dodaję do akcji Zdjęcie - Tosty po włosku, czyli panini alla caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty po włosku, czyli panini alla caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów