Tortilla z polędwiczką i warzywami
Jeśli brakuje Ci pomysłu na kolację, polecam tortillę/piadę z polędwiczką wieprzową i warzywami. Jest pyszna i sycąca.
Zamiast placków tortilli możesz wykorzystać właśnie piadę. Są to placki podobne wyglądem do tortilli, ale z o niebo lepszym składem. Niestety są też nieco grubsze i mniej elastyczne. Dostępne są np w Lidlu, pakowane po 3 sztuki w opakowaniu. Mąż kupił mi je przez pomyłkę zamiast tortilli właśnie, o czym dowiedziałam się dopiero szykując to danie. Na szczęście było pysznie ?
- 4 placki tortilli pszennej lub 3 sztuki piady
- 1 op. serka kanapkowego śmietankowego typu Almette
- 1 nieduża polędwiczka wieprzowa
- 1-2 papryki (czerwone, lub czerwona i żółta)
- sałata rzymska
- 1 czerwona cebula
- kawałek sera cheddar
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka.
Sałatę szatkujemy.
Ser cheddar kroimy na cienkie plasterki (fajnie sprawdza się w tym celu obieraczka do warzyw).
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę. Obsmażamy krótko na patelni, na niewielkiej ilości oleju.
Oczyszczone mięso kroimy na paski. Obsmażamy krótko na niewielkiej ilości oleju, najlepiej w 2 partiach. Pod koniec smażenia oprószamy solą oraz pieprzem.
Placki tortilli/piady podgrzewamy na patelni grillowej. Smarujemy serkiem kanapkowym, oprószamy ziołami, a następnie rozkładamy sałatę, cebulę, ser cheddar, polędwiczkę oraz paprykę. Składamy na pół lub dowolnie zwijamy.
P